SUA au prezentat Rusiei date noi privind rezolvarea problemei scutului antiracheta, a anuntat viceministrul rus de externe, Sergei Riabov. La inceputul saptamanii, el s-a deplasat la Geneva pentru convorbiri cu adjunctul secretarului de stat american pentru dezarmare, Rose Gottemoeller.

„La Geneva ne-au fost prezentate anumite momente concrete suplimentare, pe care specialistii nostri le analizeaza. Pe langa ultima versiune a programului de amplasare a interceptoarelor SM-3, documentatia cuprinde planul de desfasurare a rachetelor de interceptare pe teritoriul Statelor Unite”, a adaugat Riabov.

Diplomatul a reiterat dorinta Rusiei sale de a continua dialogul cu SUA pe aceasta tema. „Materialul aduce si unele noutati, dar este inca prematur sa ma pronunt in privinta lor, daca sunt pozitive sau negative. Vom analiza totul prin prisma asigurarii securitatii Rusiei si a concecintelor pe care noile idei ale Washingtonului le-ar putea avea asupra securitatii noastre nationale. Prin urmare, nu exista un raspuns univoc”, a explicat Riabov.

Publicatia Vzgliad aminteste, in context, ca, recent, congressmanul Mike Turner l-a acuzat pe presedintele Barack Obama ca a intrat intr-un acord secret cu Vladimir Putin. „Am vazut cum presedintele i-a promis lui Medvedev ca va beneficia de mai multa flexibilitate dupa alegeri. Ulterior, Putin a expus conditiile acordului. Intrebarea care se ridica este daca e vorba de o intelegere”, a declarat Turner pentru Foreing Policy.

„Problema unei intelegeri secrete a presedintelui cu rusii rezida in faptul ca noi nu intelegem ce obtinem in schimb. Este evident ca presedintele a renuntat la scutul impotriva caruia s-au pronuntat rusii, iar acum Statele Unite au devenit mai vulnerabile pentru Coreea de Nord si pentru Iran, fara sa primeasca vreun avantaj”, a subliniat congressmanul.