Un demers lansat de Eric Holder, procurorul general al Statelor Unite, in functie din februarie 2009. De atunci, amenzile stabilite au doborat multe recorduri istorice.

La 16 zile de la numirea lui Holder, in 18 februarie 2009, banca UBS a fost condamnata de un tribunal american la plata unei amenzi de 780 milioane de dolari. La acea data, ancheta viza o afacere de facilitare a fraudei fiscale.

UBS a fost doar inceputul. In anii care au urmat valoarea platita de banci administratiei americane nu a facut decat sa creasca.

Dupa amenda primita de UBS au trecut aproape trei ani pentru ca o amenda sa stabileasca un nou record. S-a intamplat in 2012, in contextul scandalului legat de manipularea frauduloasa a dobanzilor Libor.

In acel an, UBS a revenit in centrul actualitatii juridice, primind o amenda de 1,53 miliarde de dolari. Rabobank, una dintre principalele banci din Olanda va primi la randul ei, un an mai tarziu, o amenda de 1,07 miliarde de dolari pentru acelasi motiv.

Tot in  2012, HSBC a stabilit un nou record in cadrul unei anchete privind spalarea de bani: 1,92 miliarde de dolari.

In 2013 si 2014 sunt, de asemenea, ani grei pentru banci. Pentru a scapa de procese penale, bancile trebuie sa verse sume uriase. De data aceasta dosarele deschise vizeaza credite neperformante sau  de mare risc. 

JP Morgan a fost prima care a deschis balul pe acest segment, cu o amenda de 13 miliarde de dolari. Un record despre care s-a spus ca va fi greu de doborat. Dar 2014 a oferit deja cateva surprize.

In total, pana acum, institutiile bancare din diferite tari au platit administratiei americane pentru a pune capat anchetelor juridiciare peste 30 de miliarde de dolari. Vizata de un scandal de frauda fiscala, Credit Suisse accepta, in luna mai, sa achite 2,6 miliarde de dolari. Un record pentru aceasta categorie de investigatie.

Acuzata de incalcarea embargoului impus de SUA mai multor tari, BNP Paribas a fost amendata cu 9 miliarde de dolari, locul trei in clasamentul celor mai mari amenzi din istorie.

In iulie 2014, Citigroup a platit o amenda de 7 miliarde de dolari in cadrul unei proceduri legata de creditele imobiliare de risc ridicat, dar la 7 august, Bank of America va dobori toate recordurile, cu 17 miliarde de dolari: pentru credite ipotecare neperformante.

Topul amenzilor bancare

1. Bank of America: 17 miliarde de dolari, in 2014;

2. JPMorgan: 13 miliarde de dolari, in 2013;

3. BNP Paribas: 9 miliarde de dolari, in 2014;

4. Citigroup: 7 miliarde de dolari, in 2014;

5. Credit Suisse: 2,6 miliarde de dolari, in 2014.