Contractul a fost castigat de firma americana General Dynamics Electric Boat, iar noul compartiment de rachete va fi folosit atat de US Navy, cat si de flota militara a Marii Britanii, scrie National Interest.

In prezent, marina militara a Statelor Unite dispune de 14 submarine tip "Ohio", construite in anii 1980 si 1990. In viitorul apropiat, ele vor fi inlocuite cu 12 nave clasa "Columbia". Prima serie a acestui proiect va intra in lucru in 2017.

Potrivit publicatiei citate, "Columbia" poate fi considerat submarinul nuclear al secolului 21. Capitanul David Goggins, managerul programului de inlocuire a submarinelor de tip "Ohio", spune ca navele "Columbia" sunt concepute sa serveasca 42 de ani, ciclu de functionare a reactoarelor atomice proiectate pentru acest tip de submarine.

"Columbia" va beneficia de un sistem electric de propulsie, ceea ce va asigura un grad mai ridicat de "invizibilitate" a ambarcatiunii comparativ cu masinile clasa "Ohio", care oricum sunt foarte greu de depistat. Pe de alta parte, "Columbia" va dispune de 16 rampe de lansare a rachetelor, fata de 24 in cazul "Ohio".

Pana in 2042, aceste submarine vor fi dotate cu rachetele balistice clasa Trident II D-5, in doua variante: fie cu 8 ogive nucleare W88, fie cu 14 ogive W76. Toate cele 12 submarine din aceasta serie vor avea, in total, 192 de rachete balistice.  Dupa toate probabilittile, echipajul de pe "Columbia" va numara 155 de persoane.

In medie, fiecare submarin clasa "Columbia" va costa aproxiamtiv 5,2 miliarde de dolari.