Departamentul de securitate interna a SUA a inceput o ampla operatiune de depistare a avioanelor, iahturilor, vilelelor si a altor „jucarii costisitoare” ale rusilor supusi sanctiunilor americane ca urmare a anexarii Crimeei de catre Rusia, scrie Bloomberg, citand surse ale administratiei din Miami.

Potrivit acestora, agentii cauta active pe care rusii cu bani le-ar fi putut „ascunde”, inregistrandu-le sub alte nume sau conturi bancare. Pentru aceasta operatiune au fost cooptati investigatori din serviciul de lupta impotriva coruptiei, juristi si specialisti in spionaj.

„O astfel de munca poate dura ani de zile, pentru ca persoanele in cauza folosesc cele mai ingenioase mijloacele de protejare a averilor pe care le detin. Au putere si sunt inteligenti, facand tot posibilul pentru a crea piedici, pentru a castiga timp si pentru a induce in eroare organele de cercetare”, au declarat sursele citate de Bloomberg.

In total, pe lista americana figureaza 19 companii si 45 de functionari si oameni de afaceri, inclusiv Ghennadi Timchenko, Iuri Kovalchiuk, fratii Arkedie si Boris Rotenberg. Ei nu au voie sa intre pe teritoriul Statelor Unite, iar activele lor au fost inghetate. „Oligarhii rusi au castigat bani in Rusia, dar ii folosesc in Occident. Daca le iei ceva, le cauzezi o mare durere”, a explicat Niel Sheering, de la Capital Economics.