Epidemia de gripă din Statele Unite, care s-a declanşat mai devreme decât de obicei, la începutul lui decembrie, afectează majoritatea statelor ţării, provocând moartea a 18 copii şi spitalizarea a peste 2.200 de persoane.


"Se pare că acesta este cel mai urât sezon de gripă pe care l-am avut în ultimii zece ani", a apreciat doctorul Anthony Fauci, director la Institutul naţional pentru alergii şi boli infecţioase (NIAID), amintind în schimb că sezonul 2012 a fost unul dintre cele mai blânde.

Acesta este diferit. Gripa a început cu câteva săptămâni mai devreme cu un număr mare de cazuri încă de la începutul lunii decembrie, în timp ce de obicei abia la jumătatea lui ianuarie se constată o creştere puternică a numărului de bolnavi, cu apogeul la sfârşitul lui februarie, a explicat el pentru AFP.

"Nu este semn bun când se constată o astfel de accelerare a infecţiilor atât de devreme, un fenomen care anunţă de obicei o epidemie de gripă urâtă", adaugă el. În plus, tulpina dominantă în acest an este H3N2, responsabilă de-a lungul timpului de simptome mai grave decât alte tipuri de virusuri, a subliniat el.

Pentru moment, bilanţul numărului de morţi nu include decât copii, ceea ce se explică prin faptul că Centrul federal pentru controlul şi prevenirea bolilor este obligat prin lege să anunţe decesele pediatrice. Bilanţul deceselor în rândul adulţilor va fi cunoscut la sfârşitul sezonului. Extinderea epidemiei de gripă şi efectele sale în rândul populaţiei sunt măsurate prin estimarea numărului de persoane care au mers la urgenţă şi în cazul cărora a fost confirmat diagnosticul, explică medicul.

În acest an, proporţia este destul de ridicată, apropiindu-se de nivelurile de gripă din sezonul 2003-2004, considerat ca sever moderat. În ultimele patru săptămâni, proporţia persoanelor care şi-au consultat medicul sau au mers la spital cu simptome de gripă a trecut de la 2,8 la sută la 5,6 la sută, potrivit CDC. Anul trecut, acest prag a culminat cu 2,2 la sută, iar în 2003-2004 a ajuns la 7,6 la sută.

Subliniind că severitatea epidemiei nu este cunoscută încă, doctorul Joe Bresee, directorul serviciului de epidemiologie şi prevenţie a bolilor, subliniază că "un număr mare" de persoane a fost deja afectat de boală. "Primim, de asemenea, rapoarte care anunţă gripe puternice şi spitalizări", a adăugat el. În prezent, 41 de state şi oraşul New York prezintă un număr ridicat de persoane bolnave de gripă. În unele zone, situaţia este considerată critică, în timp ce spitalele abia fac faţă afluxului de bolnavi.

Primarul din Boston (Massachusetts, nord-est), Thomas Menino, a decretat stare de urgenţă medicală miercuri după ce oraşul a înregistrat 700 de cazuri confirmate de gripă, de zece ori mai mult decât în tot sezonul precedent. În Allentown din Pennsylvania (est), un spital a ridicat un cort în exterior pentru a primi şi examina persoanele gripate. Unele spitale aglomerate trimit bolnavii cu ambulanţele către alte centre spitaliceşti.

Vestea bună este că vaccinul din acest an corespunde tulpinii dominante, ceea ce ar urma să confere o protecţie de 60-65 la sută, afirmă doctorul Fauci, adăugând că nu este prea târziu pentru a se vaccina. Chiar dacă te îmbolnăveşti de gripă în cazul în care ai fost vaccinat, simptomele vor fi probabil mai uşoare, a subliniat el.