Dezacordurile dintre Washington si Bejing vizand moneda chineza, yuanul, comertul, suveranitatea in Marea Chinei de sud si Coreea de Nord nu au fost mentionate in declaratiile care au urmat convorbirii telefonice de joi seara a presedintelui american, Donald Trump, cu omologul sau chinez, Xi JInping. In opinia analistilor occidentali, este posibil ca, primind din partea lui Trump promisiunea ca va respecta politica "unei singure Chine", Beijingul sa nu mai beneficieze, pe viitor, pe alte gesturi de bunavointa.

"China a dat dovada de pragmatism si de rabdare. Ea a facut tot posibilul pentru normalizarea relatiilor", a comentat Jia Qingguo, decanul Scolii de studii internationale de la Universitatea din Beijing. In paralel, folosind presa pentru a ameninta cu razboiul si cu sanctiuni impotriva intreprinderilor americane, daca se depaseste o anumita linie rosie, China a dat foarte clar de inteles ca Taiwanul nu este o chestiune negociabila.

In decembrie anul trecut, dupa ce Trump l-a sunat pe presedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, armata populara de eliberare a fost pusa in stare de alerta si chiar a intentionat masuri pentru a impiedica insula sa se indrepte spre independenta. Chiar si acum, dupa discutia lui Trump cu Xi JInping, China nu a renuntat la presiuni.

Sambata, editia pentru strainatate a Cotidianului poporului, organul oficial al Partidului comunist, a afisat pe prima pagina o fotografie cu nave chineze de razboi care se pregatesc pentru o noua serie de manevre in Marea Chinei de sud, imagine plasata langa un comentariu extrem de pozitiv referitor la convorbirea telefonica de joi dintre presedinte SUA si Chinei.