Lansarea a avut loc în apropiere de oraşul Kusong, nord-vest, racheta îndreptandu-se spre Marea Japoniei, a mentionat  Comandamentului Strategic al SUA, subliniind că SUA rămân 'pe deplin angajate' în cooperarea cu statele aliate Japonia şi Coreea de Sud în faţa provocărilor nord-coreene.

"Vreau ca toată lumea să înţeleagă şi să fie conştientă de faptul că Statele Unite sunt în spatele Japoniei, marele său aliat, în procent de 100%", a spus Trump, într-o scurtă alocuţiune în Florida. "Ultimul tir cu rachetă al Coreii de Nord este absolut intolerabil", declarase, cu câteva secunde mai înainte, de pe acelaşi podium, premierul nipon, Shinzo Abe.

"Coreea de Nord trebuie să respecte pe deplin rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU", a adăugat liderul japonez, invitat de Donald Trump în acest weekend la reşedinţa sa Mar-a-Lago. După întâlnirea de vineri, de la Casa Albă vineri, în cursul căreia cei doi au reafirmat soliditatea alianţei Washington-Tokyo, Trump şi Abe au petrecut ziua de sâmbătă împreună, în Florida, la o partidă de golf.

Potrivit agentiilor de presa, acesta este primul tir cu rachetă balistică efectuat de regimul nord-coreean după alegerea lui Donald Trump la preşedinţia SUA. Proiectilul a parcurs circa 500 de kilometri, inainte de a se prabusi în mare. Surse militare sud-coreene au afirmat ca racheta nord-coreeana a atins o altitudine de circa 550 de kilometri şi pare să fi fost din clasa Rodong cu rază medie de acţiune sau de un alt tip, unul nou.