"Din păcate, din cauza ritmului rapid al evenimentelor, din nebăgare de seamă, am informat incomplet pe vicepreşedintele ales şi alte persoane despre convorbirile mele telefonice cu ambasadorul Rusiei", explica Flynn în scrisoarea sa de demisie publicată de Casa Albă. Concret,  in timp ce administraţia Obama anunta la sfârşitul lunii decembrie 2016 sancţiuni împotriva Rusiei pentru presupusa ei ingerinţă în alegerile americane, Michal Flynn îl asigura pe ambasadorul Serghei Kisliak că preşedintele ales Donald Trump va fi mult mai puţin sever.

Potrivit Washington Post şi New York Times, aflate la originea acestor dezvăluiri, astfel de discuţii erau potenţial ilegale. În cadrul respectivelor convorbiri, Flynn era deja la vremea respectivă în acest post central în elaborarea politicii externe şi de securitate pe lângă viitorul preşedinte american. Dar echipa Trump era încă în plină perioadă de tranziţie, cu trei săptămâni înainte de a prelua oficial puterea.

Factor agravant, Flynn a indus în eroare propria tabără, în special pe Mike Pence, viitorul vicepreşedinte. El declarase de fapt la începutul lunii ianuarie că discuţia cu ambasadorul nu se referise la sancţiuni, afirmaţie reluată public de Pence. Intrebat daca presedintele Trump era la curent cu aceasta problema, purtătorul de cuvânt Sean Spicer a răspuns categoric: "Nu, absolut deloc".

Încă de luni, democraţii din Congres au cerut demiterea fostului general pentru aceste acuzaţii "aiuritoare", colegii lor republicani preferând să se abţină de la comentarii. Mai mult, consilierii prezidentiali nu s-au grabit să-l apere pe Flynn. O singura consilieră a incercat sa risipeasă tensiunea, asigurând pe MSNBC că fostul soldat beneficia de "încrederea totală a preşedintelui".

Fostul general a susţinut totdeauna ideea unei relaţii mai apropiate cu Rusia. Şi aceste convorbiri private cu ambasadorul rus aveau loc în timp ce SUA tocmai descopereau posibila ingerinţă a Moscovei în campania prezidenţială americană cu scopul de a-l susţine pe Donald Trump, scrie agerpres.