Tulpina virală aviară H5N2 a fost detectată în 14 state americane și a impus eutanasierea a peste 21 de milioane de păsări, dintre care 3,3 milioane de curcani în statul Minnesota, cel mai mare producător de curcani din SUA, relateaza agerpres.ro.

În condițiile în care Ziua Recunoștinței este peste șapte luni, fermierii avertizează că ar putea să nu aibă timp să crească un număr suficient de curcani (felul preferat de americani pentru cina de Ziua Recunoștinței) pentru a face față cererii.

Directorul Asociației crescătorilor de curcani din Minnesota, Steve Olson, subliniază că după ce o fermă a fost infestată, întregul stoc de păsări trebuie eutanasiat iar clădirile trebuie dezinfectate.

Întregul proces poate dura până la trei luni până când un nou stoc de păsări poate fi reintrodus în fermă, după care mai durează aproximativ patru luni până când păsările ajung la mărimea normală. În plus, au fost infectate și fermele care furnizează puii de curcani astfel că și cumpărare de noi păsări tineri a devenit o provocare.

'Vom avea mai puțin curcani disponibili din cauza gripei. Întrebarea la care nu putem răspunde este care va fi impactul total din cauză că nu s-a terminat încă', a declarat Steve Olson.