Comentand, in acest context, un articol semnat de un coleg de breasla, Ben Judah, potrivit caruia SUA trebuie sa profite de criza generata in Rusia de sanctiunile occidentale pentru a atrage elita rusa de parte lor, Mark Adomanis crede ca, in esenta, aceasta idee este una proasta.

SUA, explica autorul materialului publicat in Forbes, au o lunga istorie de tentative de a gasi invingatori si invinsi in sistemele politice ale altor state, dar rezultatele obtinute in aceasta sfera nu sunt dintre cele mai impresionante.

"Sanctiunile impotriva Rusiei au fost inevitabile, in aceasta etapa. Dar, chiar daca Washington au, probabil, motive pentru introducerea de sanctiuni, dar in nici un caz nu trebuie sa incerce sa provoace formarea unei miscari politice anti-Putin sau sa propuna elitei sa se dezica de actualul guvern. De ce? Nu pentru ca Putin ar fi un personaj deosebit de placut, ci pentru ca SUA nu au cum sa controleze evolutia ulterioara a evenimentelor", crede Mark Adomanis.

Criza din Ucraina a scos in evidenta intr-un mod cat se poate de clar ca in interiorul sistemului politic rusesc exista forte mult mai anti-occidentale decat insuri presedintele Putin, mai ales in interiorul armatei si al serviciilor de spionaj.

Aceste forte si-au consolidat considerabil pozitia pe fondul speculatiilor legate de eventualitatea izbucnirii la granitele Rusiei a unui razboi cicil. "Iar daca va aparea vreo criza guvernamentala, ele nu se vor sfii sa-i inlature pe liberalii rusi, fragmentati si lipsiti, practic, de vointa".

Politica Statelor Unite, noteaza in incheiere autorul articolului din Forbes, trebuie sa se concentreze in jurul actiunilor de politica externa ale Rusiei, nu in jurul sistemului politic.