"Indiferent de ce face economia, indiferent de preţurile carburanţilor, am o maşină pentru toate anotimpurile. Nu aveam aşa ceva în 2009", a declarat Chuck Eddy, dealer al Chrysler în Youngstown, Ohio, care anticipează un boom al vânzărilor pentru automobilele compact Dodge Dart şi pickup-urile Ram 1500.

General Motors, Ford Motor şi Chrysler Group au câştigat cotă de piaţă în primul trimestru pentru prima oară în ultimii 20 de ani, iar luna trecută au depăşit estimările de vânzări, astfel că industria auto americană a avut cea mai bună lună aprilie după 2007.

Vânzările Ford au avansat cu 18% luna trecută, iar cele ale GM şi Chrysler cu 11%. Analiştii anticipau în cel mai bun caz o creştere a vânzărilor de 17% în cazul Ford şi de 10% pentru GM şi Fiat. Producătorii din Detroit sunt mai competitivi decât au fost în ultimii peste 10 ani, consideră Jeff Schuster, analist la compania de cercetare a pieţei LMC Automotive.

Cota de piaţă combinată a GM, Ford şi Chrysler în SUA a urcat la 46,2% în primul trimestru, de la 44,7% în urmă cu un an, potrivit Autodata. Toyota, Honda şi Nissan au înregistrat o scădere a cotei de piaţă de la 32,3% la 31,8%, scrie Mediafax in pagina electronica.