In mesajul sau, generalul prezinta cinci scenarii diferite, care presupun, printre altele, furnizarea de date secrete si pregatire militara, deplasarea de trupe „pentru luarea cu asalt si securizarea” locurilor unde se gasesc armele chimice ale regimului Bachar al-Assad si lansarea de lovituri aeriene asupra obiectivelor armatei siriene, inclusiv asupra sistemelor de aparare aeriana si a punctelor de comanda.

„Potentialele tinte includ apararea aeriana, aviatia militara, trupe terestre, sisteme de rachete, flota, precum si alte obiective auxiliare ale armatei regimului Assad si puncte de comanda. Loviturile aeriene de la distanta pot fi folosite pentru a distruge sute de tinte dupa un grafic stabilit de noi”, scrie Dempsey in scrisoarea sa.

In opinia generalului american, astfel de operatiuni inseamna miliarde de dolari. Spre exemplu, numai crearea unei zone de excludere aeriana ar costa SUA in medie 1 miliard de dolari pe luna. „Va fi nevoie de sute de avioane cu stationare terestra si marina, agenti de spionaj si mijloace electronice de lupta, comunicatii. Costul estimativ al unei astfel de operatiuni – 500 de milioane de dolari intr-o prima faza si aproape 1 miliard de dolari pe luna timp de un an”, a mentionat semnatarul scrisorii.

Exista si riscuri, continua Dempsey, evocand, printre altele, pierderea de avioane americane, ceea ce presupune trimiterea unor echipe de salvare. „In plus, este posibil ca actiunile noastre sa nu determine o schimbare majora a evolutiei evenimentelor in Siria, pentru ca regimul sirian se bazeaza in principal pe forte terestre, vezi artilerie si rachete”, a subliniat seful statului major al armatei americane.

In ceea ce priveste o potentiala interventie terestra, „aceasta este o decizie politica, pe care natiunea noastra a incredintat-o liderilor ei civili”, scrie Dempsey. Si avertizeaza: „Odata angajati intr-o astfel de actiune, trebuie sa fim pregatiti pentru orice. Va fi dificil de evitat un angajament mai important”.