„Dispunem de posibilitati reale pentru a asigura protectia teritoriului Statelor Unite, a insulelor Hawai, Guam, a trupelor noastre din strainatate si a aliatilor nostri”, a spus el in cadrul audierilor din Congresul SUA, intrebat fiind daca mijloacele americane de aparare aeriana pot intercepta o racheta nord-coreana.

In acelasi timp, comandantul a confirmat ca SUA dispun de aceste mijloace in momentul de fata. Pe de alta parte, el a estimat ca, in opinia lui, o racheta balistica nord-coreana trebuie doborata numai in cazul in care ea va fi lansata asupra unor tinte aflate pe teritoriul SUA sau al aliatilor lor. El nu recomanda insa o astfel de manevra pentru interceptarea oricarei rachete nord-coreene, spre exemplu, la o lansare-test.

„Putem stabili rapid incotro este indreptata racheta sau unde urmeaza ea sa cada”, a asigurat Locklear, subliniind ca SUA considera programul nuclear si de rachete al Phenianului „un pericol real si direct” la adresa securitatii in regiuni si ca situatia din Peninsula coreana este, in prezent, cea mai incordata din ultimul deceniu.

In ajun, Seul a confirmat informatiile potrivit carora Coreea de Nord face pregatirile necesare penru o nou test nuclear. De asemenea, la Seul circula informatii legate de o intensificare a activitatii personalului si a transportului auto in perimetrul unuia dintre poligoanele nucleare.