Cifra este de aproape doua ori mai mare decat costul pe un deceniu al programului american de asigurari de sanatate, Obamacare, de care beneficiaza aproximativ 20 de milioane de cetateni ai SUA (900 miliarde de dolari in 10 ani).

Potrivit raportului elaborat de Congressional Research Service, cei 1600 de miliarde de dolari au fost folositi, printre altele, pentru sustinerea bazei logistice a unitatilor americane, pentru intretinerea tehnicii de lupta sau formarea fortelor de securitate irakiene si afgane.

Factura cuprinde trei capitole principale de cheltuieli: pretul operatiunii din Irak (815 miliarde de dolari), razboiul din Afganistan (686 miliarde) si cheltuieli pentru prevenirea terorismului - 108 miliarde, dintre care 27 miliarde pentru operatiunea Noble Eagle, care vizeaza survolarea permanenta a spatiului aerian al SUA si al Canadei de catre avioane de lupta

Principalii beneficiari ai tuturor acestor conflicte, ca parte a luptei impotriva terorismului, sunt producatorii de armament. Cu o cifra de afaceri de peste 45 de miliarde de dolari, Lockheed Martin a vandut de toate: vehicule blindate, avioane de vanatoare si de transport, rachete Patriot si Helfire.

Boeing, Raytheon, Northrop Grumman, General Dynmics au profitat, la randul lor, de acest deceniu de razboi. Impreuna, cele cinci societati reprezinta mai mult de un sfer din furnizorii US Army.