Secretarul de stat John Kerry, în turneu în Orientul Mijlociu pentru a forma cea mai largă coaliție posibilă împotriva SI, a părut reticent în a folosi termenul de "război" pentru a califica extinderea operațiunii militare americane contra Statului Islamic în Irak și Siria, notează AFP.

Dar vineri, Pentagonul și Casa Albă nu au lăsat nicio îndoială cu privire la modul lor de a vedea conflictul. "Statele Unite sunt în război contra SI în același mod în care ne aflăm în război împotriva Al Qaida și aliaților săi din întreaga lume", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest, într-un briefing de presă cotidian.

Chiar și mesajul purtătorului de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, a fost la fel: "Suntem în război împotriva SI în același mod în care ne aflăm în război și continuăm să fim cu Al Qaida și aliații săi", a spus el.

Secretarul de stat John Kerry a preferat în ajun să vorbească despre "o operațiune antiteroristă de mare anvergură", într-un interviu la canalul american CBS. "Cuvântul război este o terminologie și analogie proastă, dar de fapt noi suntem angajați într-un efort internațional de importanță pentru a opri terorismul", a declarat el.

Acest război al cuvintelor poate părea inutil când avioanele și dronele americane au procedat începând cu luna august la peste 160 de lovituri în Irak, mai notează AFP, citata de Agerpres in pagina electronica.

Dar acesta este un semn că administrația rămâne foarte prudentă în fața unei opinii obosite de ani de luptă împotriva islamiștilor din Irak și Afganistan.

Washingtonul a repetat de asemenea vineri că o coordonare între regimul președintelui sirian Bashar al-Assad și Statele Unite împotriva SI iese din discuție.

"Ei au creat acest vid de securitate. Nu vom lucra cu ei", a declarat Marie Harf, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat. Un răspuns dat unei responsabile siriene ce a pledat mai devreme, în aceeași zi, pentru includerea Damascului în coaliția internațională.