SUA şi aliaţii lor din NATO se aşteaptă ca divergenţele acute cu Rusia să fie de lungă durată şi ele să se menţină chiar şi după plecarea de la putere a lui Vladimir Putin, a declarat duminică ministrul american al apărării, Ashton Carter.

''Rusia nu poate să se schimbe nici cu Vladimir Putin şi nici chiar după plecarea lui'', a afirmat şeful Pentagonului în avionul care îl transporta în turneul pe care îl efectuează în această săptămână în Europa, potrivit Interfax.

El a adăugat că speră ca Rusia să-şi schimbe actuala politică externă, deşi ''nu crede'' într-o astfel de perspectivă.

Referindu-se la recentele declaraţii ale liderului de la Kremlin privind întărirea arsenalului nuclear al Rusiei cu peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale, ministrul american a calificat afirmaţiile preşedintelui rus ca 'neadecvate'. ''Nu era nevoie ca Vladimir Putin să facă astfel de declaraţii. Evident, că eu nu pot să vă explic pentru ce el a adoptat o astfel de atitudine, dar în opinia mea nu este un comportament adecvat'', a subliniat Ashton Carter în declaraţia făcută pentru ziariştii care îl însoţesc în turneul său european.

Şeful Pentagonului efectuează în această săptămână vizite în Germania şi Estonia şi va participa la reuniunea miniştrilor apărării din statele NATO, ce va avea loc în zilele de 24 şi 25 iunie la Bruxelles. Potrivit afirmaţiilor sale, la această reuniune va fi luată în discuţie necesitatea adaptării Alianţei la noile condiţii de securitate, în contextul conflictului din Ucraina şi al accentuării tensiunilor cu Rusia, precizeaza agerpres.