Semnat in 1987 de presedintii de atunci ai SUA si URSS, Ronald Reagan si Mihail Gorbaciov, Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF) a interzis partilor sa produca, sa testeze si sa desfasoare rachete balistice si de croaziera cu raza medie (de la 1000 la 5500 de kilometri) si mica (intre 500 si 1000 de kilometri) de actiune.

In virtutea documentului, Statele Unite si Uniunea Sovietica s-au angajat, de asemenea, sa distruga toate instalatiile de lansare pentru aceste tipuri de arme.

In cadrul eforturilor de transpunere in practica a prevederilor inscrise in Tratat, a fost creata o comisie de control, menita nu numai sa supravegheze intreg procesul, dar sa analizeze si sa gaseasca solutii la problemele aparute pe parcurs. Comisia si-a incetat insa activitatea in 2003, cand, de-facto, acordul a fost indeplinit.

Acum, dupa o lunga perioada de timp, discutiile se reiau. De ce? In urma cu cativa ani, Moscova a testat raheta balistica Topol-M, spre marea dezamagire a Washingtonului, care a criticat sever Moscova. In opinia expertilor de peste Ocean, Rusia a testat nu o racheta intercontinentala, asa cum a sustinut Kremlinul, in incercarea de a se dezvinovati, ci o racheta cu raza medie de actiune.

Nemultumirea americanilor a fost pe deplin justificata, avand in vedere ca racheta in cauza a zburat o distanta care intra sub incidenta INF. Iesind din nou la rampa, specialistii rusi au raspus ca a fost testata o noua dotare tehnica, motiv pentru care lansarea s-a efectuat dupa o "traiectorie scurtata".

Apoi Moscova a testat o racheta de croaziera, destinata sistemului Iskander-M. Lungimea de zbor coincide cu limitele fixate de INF. De aceasta data, Kremlinul a renuntat sa mai dea explicatii. In schimb, a atras atentia Washingtonului ca rachetele de interceptare folosite in cadrul sistemului de aparare aeriena utilizeaza rampe de lansare de la rachetele Pershing, interzise de Tratatul in cauza.

Pe de alta parte, pe fondul extinderii NATO, dar mai ales in contextul desfasurarii in imediata apropiere de granitele ruse a elementelor scutului antiracheta, Moscova a amenintat cu iesirea din INF. "Existenta rachetelor cu raza medie si mica de actiune ar permite Rusiei sa construiasca un sistem care sa asigure securitate nationala in noul context international", a declarat, in acest sens, fotul sef al Statului Major general al armatei ruse, Iuri Baluevski.

"Liderii Poloniei, Romaniei si cei ai Tarilor baltice au uitat ca rachetele noastre au zburat peste capitalele statelor lor. Rachetele cu raza medie si mica de actiune vor fi indreptate spre orasele lor. Sper ca asta sa racoreasca mintile infierbantate ale responsabiilor acestor state", a adaugat Baluevski, citat de publicatia Vzgliad.