Washingtonul si Moscova nu mai colaboreaza pentru reducereai uriaselor lor potentiale nucleare. Au destule arme pentru a se distruge reciproc, transformand lumea in ruine. Statele Unite si-au redus, spre exemplu, rezervele lor de la 31.225 de unitati in 1967, la 4.571, in 2015. Sa presupunem ca rezervele Rusiei sunt comparabile cu cele americane, desi, posibil, nu sunt atat de modeste.

Desigur, armament care si-a depasit termenul de viata trebuie reciclat cu prioritate, lista intocmita in acest sens ajungand, in SUA, pana in anul 2022 si numai putini experti considera ca obiectivul va putea fi atins. Chiar dupa reciclare ramane o cantitate considerabila de plutoniu. Iar atata timp cat este pastrat, poate fi transformat din nou in bomba atomica.

Statele Unite si Rusia detin mult plutoniu, mostenit din anii razboiului rece. La sfarsitul acelei perioade, Moscova si Washingtonul au convenit sa scape de o parte din aceste substante, astfel ca in anul 2000, cele doua state au strans 34 de tone de plutoniu destinat reciclarii, volum din care puteau fi realizate 5800 de unitati de arme nucleare.

Dupa care nu s-a mai intamplat nimic. Se pare ca Moscova si Washington prefera sa ramana dusmani. Reciclarea plutoniului nu este un proces usor, care oricum a fost tergiversat din cauza diferitelor abordari tehnologice folosite de cele doua parti. Pe scurt, SUA si Rusia au semnat rapid, in 2007, alt document care solitica un nou plan de reciclare, dupa care discutiile au continuat pana la modificarea lui in 2010. Au urmat apoi negocierile legate de amendamentele la respectivul acord, care nu au incetat decat luna trecuta, cand presedintele Vladimir Putin a anulat documentul, luna trecuta.

Nu, decizia lui Putin nu are nici o legatura cu partea tehnica a problemei. Iar daca ambele tari vor sa o rezolve, se gasesc atat solutii, cat si specialisti care sa puna totul in aplicare. Dar s-a ales altceva. De aceea s-a ajuns aici. In decretul sau, Putin a subliniat ca Rusia nu intentioneaza sa transforme din nou plutoniul in arme nucleare. Dar nu exista nici o garantie ca se va tine de cuvant.

Oricum, in depozitele celor doua puteri este suficient plutoniu pentru fabricarea a mii de arme de distrugere in masa. Ceea ce inseamna ca, practic, razboiul rece ramane de actualitate.