„Presedintele Putin si-a expus puntul de vedere privind cazul Snowden cand a raspuns la intrebarile presei. O pozitie a fost exprimata si de presedintele Obama. Fireste, ei nu au solutii care sa multumeasca ambele parti, de aceea au cerut directorului FSB, Aleksandr Bortnikov, si directorului FBI, Robert Muller, sa pastreze un contact permanent si sa gaseasca variante de solutii”, a anuntat secretarul Consiliului de securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev.

„In acelasi timp, trebuie sa subliniez ca misiunea lor nu e deloc simpla, pentru ca trebuie sa gaseasca o solutie in cadrului normelor de drept international. In momentul de fata nu se poate spune ca exista o norma si exista si o reteta gata elaborata”, a adaugat Patrusev.

Ulterior, consilierul liderului de la Kremlin, Iuri Usakov, a precizat ca Putin si Obama nu au dezbatut personal chestiunea Snowden. „Nu s-a gasit nici o posibilitate, nu a existat un motiv”, a subliniat Usakov.

Snowden, care a dezvaluit programul de supraveghere a utilizatorilor de internet folosit de serviciile speciale americane, a fugit initial la Hong Kong, de unde a ajuns la Moscova, aparent cu gandul de a pleca mai departe spre Cuba, iar de acolo in America de Sud. Dar Snowden a ramas in capitala rusa, mai precis in zona de tranzit a aeroportului Seremetievo.

Autoritatile SUA au cerut Rusiei extradarea fostului agent, chiar daca, din punct de vedere juridic, acesta nu se afla pe terioriul Rusiei. La randul sau, MAE rus a declarat ca nu are motive a impiedice deplasarile lui Snowden. Se pare ca Snowden nu poate parasi zona de tranzit, pentru ca pasaportul lui american a fost anulat.