Statuia Libertăţii şi insula din apropiere Ellis Island, afectate de trecerea uraganului Sandy luna trecută peste New York, nu vor fi redeschise publicului înainte de 2013, a anunţat Seviciul parcurilor naţionale din SUA, citat de AFP.


'Nicio dată nu a fost stabilită pentru redeschidere, care nu se va intampla oricum in cursul acestui an', a precizat comunicatul. E adevarat, statuia nu a fost avariată, dar au suferit puternice deteriorari ambarcaderul ce permite turiştilor să ajungă la insula din sudul Mahattan-ului, instalaţia electrică şi numeroase alte clădiri ale serviciului tehnic. De asemenea, reparatii reclama si faleza din cărămizi, balustradele de protectie. 

Ellis Island, multă vreme poartă de acces a imigranţilor sosiţi în SUA, a fost inundată, dar apa nu i-a afectat muzeul. În schimb, alimentarea cu curent electric şi linia telefonică au fost întrerupte de uragan. Aceste două atracţii sunt printre cele mai căutate de turişti şi circa patru milioane de persoane le vizitează în fiecare an, potrivit Serviciului parcurilor.

Statuia Libertăţii, donaţie a Franţei pentru SUA, a fost inaugurată în 28 octombrie 1886. Coroana statuii a fost redeschisă vizitatorilor în 28 octombrie pentru câteva ore, după un an de renovări. Sandy a măturat regiunea în 29 octombrie, provocând daune importante.