"A fost un test operaţional complex, care presupune ca toate elementele să funcţioneze împreună, într-un plan de apărare stratificat, vizând detectarea, urmărirea, identificarea, angajarea şi distrugerea rachetelor balistice", a anunţat Agenţia americană de apărare antirachetă (MDA) într-un comunicat.

Riki Ellison, fondatorul Alianţei pentru Promovarea Apărării Antirachetă (MDAA), o organizaţie nonprofit, a precizat ca a fost pentru prima dată când US Army a demonstrat eficienţa unei apărări stratificate. "Este un succes uriaş", a spus Ellison, mentionand că testul sporeşte încrederea în planurile SUA de a mobiliza o baterie sau un sistem terestru mobil de mare altitudine THAAD în Europa şi că ar putea impulsiona intenţiile de a trimite un sistem THAAD în Coreea de Sud.

Testul a implicat un sistem de tip Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) fabricat de grupul Lockheed Martin Corp, două sisteme de rarad de tip AN/TPY-2, realizate de compania Raytheon Co, un sistem de Comandament, Control, Managementul luptei şi Comunicaţii, realizat tot de Lockheed şi distrugătorul USS John Paul Jones, dotat cu un radar de tip AN/SPY-1.

În cadrul testării, un sistem THAAD de pe Insula Wake a detectat şi distrus o ţintă care simula o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune, lansată de un avion de transport de tip C-17.

În acelaşi timp, sistemul THAAD şi distrugătorul au lansat amândouă rachete în vederea interceptării unei rachete balistice cu rază medie de acţiune lansate de către un al doilea C-17. THAAD şi-a atins ţinta, însă racheta de tip SM-3 Block IB, de la Raytheon, a eşuat la începutul zborului, ratand ţinta. Incidentul se investigheaza.

Capacitatea THAAD de a lovi a doua ţintă arata, în opinia lui Ellison, importanţa unui sistem de apărare antirachetă în straturi. "Dacă o rachetă nu merge, ai alt sistem pe care să-l foloseşti împotriva ameninţărilor inamice", a spus el.