Conform unor documente secrete, Uniunea Europeana va fi nevoita sa scada considerabil nivelul standardelor din domeniile social, legislativ si ecologic, pentru ca produsele americane sa fie acceptate pe piata UE. Daca este sa dam crezare documentelor secrete, precizeaza Suddeutsche Zeitung, SUA aproape ca recurge la santaj pentru a determina blocul sa recurga la concesii.

Potrivit publicatiei mentionate, Washingtonul ameninta sa reduca exportul de automobile din UE in SUA daca blocul va refuza sa cumpere mai multe produse agroalimentare. In plus, SUA nu intentioneaza sa cedeze in chestiunea legata de inlocuirea tribunalelor de arbitraj cu instante nationale pentru judecarea unor litigii comerciale si de investitii.

Documentele secrete la care face referire Suddeutsche Zeitung arata, de asemenea, ca SUA vor sa anuleze principiul UE conform caruia produsele pot primi aprobare pentru comercializare numai daca se dovedeste ca nu dauneaza sanatatii omului si mediului inconjurator. Ca atare, pe piata europeana ar putea sa ajunga produse si plante modificate genetic, explica ziarul.