Aparent, este o cota neinsemnata, incapabila sa joace un rol important. Exista insa un dar: chiar daca, in virtutea tratatului START, fiecarui bombardier ii revine cate un focos, in realitate aceste avioane pot transporta mult mai multe focoase. Spre exemplu, aparatele rusesti Tu-160 "Lebada alba" pot lua la bord 12 rachete de croaziera cu focos nuclear. De aceea, potentialul bombardierelor strategice nu corespunde cu ceea ce scrie pe hartie, scrie publicatia The National Interest.

In general, bombardierele strategice prezinta o serie de avantaje si neajunsuri comparativ cu rachetele balistice intercontinentale. In prima categorie pot fi incluse imposibilitatea de a anticipa directia atacului, capacitatea de a schimba misiunea de lupta in timpul zborului si de a folosi armament conventional de mare precizie in cadrul conflictelor regionale si locale. 

Principalul neajuns rezida in viteza relativ scazuta de actiune in timpul unui contraatac - o racheta balistica intercontinentala are nevoie de maxim cinci minute pentru a fi lansata. Pe de alta parte, cand in aer se afla concomitent mai multe avioane de lupta, practic ele nu pot fi distruse prin intermediul unui atac preventiv "deasupra teritoriului tau".

SUA: "Ghost" fara rachete si "Good Old" B-52

Conform datelor Departamentului de stat, la 1 ianuarie 2016,  SUA dispuneau de 12 bombardiere B-2 Spirit si 73 de bombardiere B-52 Stratofortrees. In pofida "varstei" destul de inaintate, adica 50 de ani, B-52 ramane singurul purtator de rachete strategice de croaziera al armatei SUA. Este vorba de rachetele AGM-86B ALCM, cu o raza de actiune de pana la 1.200 de kilometri.

In ceea ce priveste B-2 Spirit, acest avion este cel mai scump si mai bine dotat din punct de vedere tehnologic bombardier din lume. El costa aproximativ 2,1 miliarde de dolari. Avand in vedere ca aceste aparate sunt dotate numai cu bombe nucleare cu cadere libera si nu transporta la bord rachete strategice de croaziera, un atac eficient impotriva unui inamic precum Rusia pare putin probabil.

Inginerii americani lucreaza, in prezent, la un nou bombardier strategic: B-21 va fi conceput sub forma unei aripi zburatoare, dupa modelul B-2. Pentru punerea la punct si realizarea acestui aparat, compania Northrop Grumman a primit 80 de miliarde de dolari. Productia va incepe nu mai devreme de anul 2020. Bombardierul B-21 va inlocui avioanele de lupta B-52 si B-1B.

Rusia: "Lebada alba" si "Ursul"

Cele 64 de avioane Tu-95MS, Ursul, sunt o versiune modernizata a aparatului Tu-95, a carui principala arma este racheta de croaziera X-55SM, cu o raza de actiune de maxim 3.500 kilometri. Bombardierele Tu-95MS pot folosi inclusiv rachete X-101/102, nucleare sau conventionale, a caror raza de actiune atinge 5.500 de kilometri.

In prezent, armata rusa se poate baza pe 16 bombardiere Tu-160, "Lebada alba". Aparatul poate fi echipat cu 12 rachete strategice de croaziera. Se lucreaza si la model perfectionat al acestui aparat.

Concluzie

Din punct de vedere numeric, Statele Unite sunt avantajate. Pe de alta parte insa, avioanele americane nivelul de dotare al avioanelor americane este inferior celui rusesc: raza de actiune a rachetelor de croaziera rusesti X-101/102, care au fost deja predate aviatiei, este de aproape doua ori mai mare decat in cazul rachetelor similare americane. In alta ordine de idei, bombardierul american B-52 este foarte greu de doborat.