Conform planurilor initiale, submarinul Aleksandr Nevski urma sa fie transferat Flotei din Oceanul Pacific pana la sfarsitul acestui an, dar au intervenit unele probleme. Potrivit noului program, operatiunea nu va avea loc mai devreme de toamna anului viitor, daca totul va decurge normal.

Cauza acestei revizuiri de calendar este unul foarte simplu. Se pare ca locul de dislocare permanenta a celor doua submarine nu este terminat. „In Kamciatka, la Viliucinsk, trebuie creat un sistem complex de stationare” pentru acest tip de submarine, care reclama o dotare completa a bazei, de la conducte submarine de alimentare cu carburant si un sistem sigur de furnizare a energiei electrice, la un spatiu adecvat pentru depozitarea armamentului.

„Toate aceste lucrari trebuie sa fie indeplinite in totalitate, o executie care trebuie sa fie de foarte buna calitate, dar care nu vor fi finalizate inainte de mijlocul anului viitor”, a precizat interlocutorul agentiei ITAR-TASS.

In plus, se pare ca mai este de lucru inclusiv la submarinul Aleksandr Nevski, care, a subliniat aceeasi sursa, „trebuie adaptat la inalte cerinte, trebuie inlaturate toate micile nereguli din functionarea tuturor sistemelor acestei masini. De asemenea, trebuie echipajul trebuie sa parcurga toate etapele de antrenament, pentru ca marinarii sa stapaneasca toate manevrele si operatiunile care alcatuiesc viata unui submarin”, a continuat sursa mentionata.

Submarinul Aleksandr Nevski a fost predat marinei militare a Rusiei in decembrie 2013. Vladimir Monomah efectueaza, in prezent, testele de stat.