"In zona Viliucinsk, apele adanci incep la numai un kilometru de mal. Acest lucru reduce sansele de urmarire a unei nave care iese in larg. Ceea ce inseamna un plus de siguranta in angajarea de manevre in propriile ape teritoriale, fara teama ca ochi straini iti urmaresc miscarile", au explicat surse ale flotei militare ruse.

In plus, au continuat ele, "in imediata vecinatate se afla tarile NATO, granita sistemului anti-submarin care inregistreaza orice deplasari. Prin urmare, submarinele noastre nu se pot strecura neobservate sub calota de gheata a Arcticii. Dar, daca Nordul poate fi blocat, zona din Kamciatka este imposibil de blocat", au subliniat sursele citate de presa rusa.

In prezent, satul Rybacii, un microraion al Viliucinsk, se pregateste pentru primirea a doua submarine din proiectul 955 Borei: este vroba de Vladimir Manomah si Aleksandr Nevski. In acest scop, au fost construite mai multe locuinte pentru echipaje si familiile acestora. Fiecare dintre cele doua submarine este dotat cu rachete intercontinentale Bulava.

O data cu venirea submarinelor, Rybacii va deveni baza celor mai moderne submarine strategice ale Rusiei. "Sunt masini silentioase si greu de depistat", au explicat responsabili ai flotei ruse.