Submarinul U-580, cu o lungime de 67 de metri si o greutate de 769 metri, a fost gasit in adancurile Marii Baltice de un instructor de scufundari, Vitis Vilkas, doctor in stiinte tehnice, precizeaza agentia DELFI.

In context, aceeasi sursa precizeaza ca Marea Baltica este considerata cel mai mare cavou de nave militare. In adancurile ei zac 42 de vase identificate, dar in realitate sunt mult mai multe, insa nu pot fi depistate din cauza conditiilor meteo dificile, a apei reci, a furtunilor si curentilor foarte puternici. In general, coordonatele navelor scufundate au fost stabilitate cand in Marea Baltice aliatii din NATO au cautat arme chimice.

Despre submarinul U-580, scufundat la 11 noiembrie 1941 dupa ce s-a ciocnit cu o nava Angelburg, s-a aflat din arhivele germane, dar cautarile nu au adus, pana acum rezultate. La locul indicat in documente nu s-a gasit nimic. Atunci s-a cerut ajutorul cercetatorilor polonezi, care au continuat operatiunea cu ajutorul sonarului.

„Am dat de submarin la o adancime de 38 de kilometri”, a spus Vilkas, citat de DELFI. „Timp de cateva luni va fi nebunie aici. Agentiile de turism vor inscrie imediat locul pe traseele turistice, toti vor dori sa faca scufundari pentru a vedea cu ochii lor submarinul scufundat. Dupa care totul va reveni la normal, iar U-580 va deveni unul din multele obiectele marine care zac pe fundul marii”, a estimat el.