Folosită la stingătoarele de incendii sau pentru curățarea chimică în spălătorii, tetraclorura de sodiu a fost interzisă în 1987 împreuna cu clorofluorocarburi prin Protocolul de la Montreal. Ori, tarile semnatare nu au anunțat nicio emisie de CC14, în perioada 2007-2012.

Studiul NASA arată că emisiile la nivel mondial ce conțin acest poluant sunt în medie de 39.000 de tone pe an, reprezentând circa 30% din volumul maxim înregistrat vreodată înainte de intrarea în vigoare a Protocolului internațional.

'Nu ar fi trebuit să avem deloc emisii de CC14', a declarat Qing Liang, cercetător al NASA la Centrul Goddard pentru zboruri spațiale din Maryland și principal autor al studiului. 'Este clar că ne aflăm, fie în fața unor scurgeri industriale neidentificate, fie a unor emisii importante din zone contaminate, sau din surse necunoscute de CC14', a explicat Liang.

Oamenii de știință și autoritățile de reglementare în domeniu vor să identifice care este sursa pentru CC14, ce reprezenta în 2008 circa 11% din clorul ce contribuie la reducerea stratului de ozon, scrie Agerpres in pagina electronica.

În lipsa unor emisii de CC14 semnalate în atmosferă, în perioada 2007-2012, concentrațiile atmosferice ale acestui agent chimic ar fi trebuit să scadă cu 4% pe an, au remarcat oamenii de știință, subliniind că observațiile de la sol au arătat totuși o scădere de numai 1% anual.