"Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la ora 20.00 (21.00 ora României), la 28 februarie. Atunci va începe perioada "sede vacante" (locul vacant)", a precizat purtătorul de cuvânt Federico Lombardi, într-un anunţ fără precedent în istoria Bisericii Catolice.

Întreaga lumea fost surprinsă de decizia Papei Benedict al XVI-lea de a demisiona. Praobabil cea mai uimită a fost însă lumea bisericească. Pentru a-şi exprima surpriza, decanul cardinalilor, monseniorul Angelo Sodano, a vorbit despre un "trăsnet pe cerul senin". 

De asemenea, şeful Guvernului italian Mario Monti s-a declarat, de asemenea, "foarte zguduit de acest anunţ".

In schimb, fratele Suveranului Pontif, Georg Ratzinge, era la curent de mai multe luni cu planurile Papei, care, spune el, doreste "mai multă linişte" la această vârstă, de 85 de ani. Corespondentul BBC David Willey din Roma, noteaza, in context, ca ultimele luni au fost marcate de speculaţii privind starea de sănătate a Suveranului Pontif.

Incercand sa faca lumina in aceasta chestiune,  purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, a anuntat ca Benedict al XVI-lea intentioneaza, dupa demisie, să se retragă într-o mănăstire din incinta Cetatii Sfinte. Retragerea la mânăstire va avea însă loc după un sejur al Suveranului Pontif în reşedinţa papală de vară din Castel Gandolfo, în apropiere de Roma.