O inovatie care a devenit posibila gratie unor panouri luminoase instalate temporar de o companie electrica in aproximativ 30 de statii de autobuz.


Este o idee originala a societatii suedeze Umea Energi. O initiativa menita s` ridice moralul calatorilor care se trezesc prea devreme si nu vad decat foarte putin lumina solara in acest sezon hibernal.

In acest scop, societatea mai sus mentionata a ales aproximativ 30 de statii-refugiu, unde a instalat pentru o perioada de trei saptamani tuburi luminate de lampi speciale folosite in luminoterapie. O disciplina care vizeaza vinderea starilor de depresie si a insomniilor prin expunerea la o sursa de lumina apropiata de cea a Soarelui.

„Oamenii vor putea, astfel, primi un strop de energie cat timp asteapta mijlocul de transport”, a explicat Anna Norrgard, responsabil de marketing al companiei Umea Energi. Problema este ca, in aceasta perioada a anului, regiunea Umea, situata la circa 600 kilometri de Stockholm, traieste cea mai mare parte a timpului in intuneric. Soarele rasare undeva in jurul orei 8,00 si dispare dincolo de orizont dupa numai trei ore. In miezul iernii, amplitudinea se reduce la doua ore (10,00 – 14,30).

Prin urmare, multi locuitori ai orasului aflat in interiorul cercului Arctic, nu vad lumina zilei timp saptamani in fiecare iarna. Destul de problematic pentru asimilarea vitaminei D.