Banca centrală a Suediei (Riksbank) a solicitat populaţiei să returneze monedele de una, două şi cinci coroane până la finele lunii august, dar se estimeaza ca numai 30-50% dintre cele 2,6 miliarde de coroane aflate în prezent în circulaţie vor fi predate, scrie agerpres.

"Între un miliard şi un miliard şi jumătate de coroane vor fi pierdute. Trebuie să colectăm aceste monede şi să îi facem pe oameni să le caute prin sertare, in birouri şi bagaje", a declarat Christopher Robinson, fondatorul organizaţiei caritabile Change for Change. Această fundaţie speră să colecteze până la 10 milioane de coroane, însă timpul se scurge rapid, iar de la finele acestei luni aceste monede nu vor mai avea nicio valoare.

Retragerea din circulaţie a monedelor de una, două şi cinci coroane face parte din cea mai mare modernizare a numerarului din istoria Riksbank, cea mai veche bancă centrală din lume, care vrea ca monedele sale să fie mai mici, mai uşoare şi să nu conţină nichel. În plus, modernizarea monedelor are loc în paralel cu un proces de adoptare a monedelor digitale.