'Deşi sistemele vechi pot fi modificate şi îmbunătăţite, există o limită a vechimii lor. În acest sens putem spune că Hawk îmbătrâneşte', a declarat Carl Sjöstrand, şeful comunicaţiilor din cadrul regimentului de apărare aeriană Halmstad.

Tipurile de ameninţări aeriene s-au schimbat dramatic în ultimii ani. Dacă în trecut sistemele antiaeriene se concentrau asupra doborârii de avioane sau elicoptere, sistemele de astăzi au nevoie de capacitatea de a răspunde unor ameninţări diferite, mai ales din partea unor tipuri diverse de rachete.

'De pildă, există rachete balistice, precum rachetele Iskander care au fost amplasate în Kaliningrad, prezentând astfel o ameninţare potenţială pentru Gotland (insulă în Marea Baltică aflată în componenţa Suediei - n.r.) şi capitala suedeză. În aceste cazuri, este necesar un sistem mai bun decât Hawk, care nu are capacitate împotriva acestor rachete', a explicat Sjöstrand.

Administraţia suedeză pentru materialele de apărare (Försvarets Materielverk, FMV) este responsabilă cu achiziţionarea unui nou sistem, vizate fiind în principal cele ale Lockheed Martin şi Raytheon, din SUA, sau cel franco-italian SAMP/T de la Eurosam.

'Obiectivul nostru este să avem primele rachete în funcţiune în 2020, iar ulterior să construim pe baza lor în termen de aproximativ zece ani', a declarat Joakim Lewin, manager de programe în cadrul armatei, conform aceleiaşi surse, scrie agerpres.