De altfel, potrivit unui sondaj realizat de Banca Suediei, doua treimi dintre locuitorii tarii sunt convinsi ca pot trai fara numerar. Aceasta miscare, unica in lume prin amploarea ei, a transformat Stochkholmul. Pentru ca a devenit imposibil sa cumperi o cartela de metrou cu bancnote sau, si mai rau, cu un cec, adevarata antichitate, abandonata in urma cu 20 de ani.

In piata, intre privati, schimbarile se fac prin Swish, folosit de 69% din populatie, care permite un transfer imediat intre conturile bancare. Ca o ultima etapa a acestei dematerializari, comerciantii nu mai accepta bancnote, precum brutaria Fabrique. "Este pentru securitatea angajatilor mei", a explicat fondatorul firmei, David Zetterstrom.

O cotitura surprinzatoare pentru o tara care a fost prima din Europa care, in 1661, a emis bancnote. Profesorul Niklas Arvidsson spune ca de vina este, inainte de toate, "apetitul" suedezilor pentru tehnologiile noi. Alt factor important: "suedezii nu mai simt nevoia sa pipaie banii pentru a se simti in siguranta. Ei au incredere in autoritati", a subliniat analistul.

Dar, potrivit unui raport publicat in 19 septembrie, Banca Suediei avertiza ca "in cazul unui atac inamic, a unei pene de curent de proportii sau a unui atac cibernetic de anvergura, haosul va pune rapid pe Suedia.

In aceste conditii, regatul va continua sa sustina aceasta tendinta? Se pare ca da. "Guvernul spune ca banii lichizi, cash-ul, ar putea disparea pana in 2030, dar cred ca acest lucru se va intampla mult mai devreme", a raspuns Timmo Keihag, venit la Stockholm pentru a dezvolta aplicatia Rezzet, care permite ca bonul de casa sa fie trimis direct pe telefon.