Compania chineză Suntech Power Holdings va livra firmei italiene SunSystem panouri fotovoltaice de 25 MW pentru construcţia a două unităţi de producţie a energiei regenerabile în România, conform Mediafax.

Panourile vor fi instalate în două parcuri solare care urmează să fie construite până la sfârşitul anului viitor. Parcurile vor fi operate de SunSystem şi vor fi dezvoltate de firma RoEnergy, filială a companiei italiene.

Suntech Power Holdings are deja clienţi în România, respectiv compania portugheză EDP Renovaveis, căreia îi va livra panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 39 MW.

Panourile fotovoltaice captează energia soarelui şi o transformă în electricitate. Guvernul sprijină producţia de energie din surse regenerabile, inclusiv solară, prin sistemul certificatelor verzi. Fiecare MWh produs în unităţi regenerabile primeşte gratuit un număr de certificate verzi, diferit pentru fiecare tehnologie în parte.

Companiile care produc electricitate din surse regenerabile, precum eoliană, solară, biomasă sau apă, câştigă bani de două ori, prin comercializarea energiei produse şi prin certificatele verzi, pe care le vând furnizorilor de energie electrică.

Potrivit estimărilor Autoirităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, la finele acestui an puterea instalată în panouri solare va fi de 50-100 MW, anul viitor capacitatea acestora ar putea ajunge la 500-1.000 MW, pentru ca în 2016 să atingă nivelul de 1.500 MW.