"In cazul unui grup ţintă de pacienţi cu multiple riscuri cardiovasculare (diabet, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, tabagism şi obezitate), administrarea zilnica de suplimente de omega 3 nu reduce rata mortalităţii", afirma autorii raportului aparut în ultimul număr al revistei New England Journal of Medicine (NEJM).

O concluzie care vine in dezacord evident cu rezultatul testelor clinice anterioare, potrivit caruia aceste suplimente pot diminua riscurile cardiovasculare la subiecţii care suferă de insuficienţă cardiacă şi care au avut deja un infarct. Însă suplimentele de ulei de peşte nu au niciun efect preventiv împotriva fibrilaţiei auriculare, o tulburare frecventă a ritmului cardiac, conform rezultatelor unui mare experiment clinic realizat în 2010.

Noul experiment a fost realizat în Italia pe un eşantion de 12.513 voluntari, dintre care jumătate a primit în mod regulat suplimente de omega 3, iar jumătate a primit un placebo. La 12 ani după începerea acestui studiu, rata mortalităţii din cauza accidentelor vasculare cerebrale sau de infarct între cele două grupuri este de aproape 12%. Acest studiu a fost coordonat de Dr. Mario Negri de la Institutul de Cercetare Farmaceutică din Milano.