Seful Gazprom, Aleksei Miller, sustine ca Uniunea Europeana transfera in mod premeditat si unilateral toate riscurile legate de livrarea gazelor naturale asupra furnizorului, care, astfel, va fi obligat sa raspunda atat pentru pret, cat si pentru tranzit sau pentru problemele privind cererea.

"intrebarea este cine va plati pentru toate astea? Raspunsul este Gazprom, pentru ca noi suportam toate cheltuielile pentru intretinerea capacitatilor de productie si de livrare. Volumul acestor capacitati este colosal", a spus Miller.

Daca Europa nu mai are nevoie de gaz rusesc, nici o problema, a continuat Miller. El poate fi directionat spre Asia, a mentionat el. Cu alte cuvinte, incepand din 2019, cand expira actualul contract de tranzit cu Ucraina, Rusia este gata sa revizuiasca programul de alimentare a Europei, renuntand la serviciile Ucraina in calitatea ei de principala tara de tranzit.

Ceea ce inseamna ca europenii trebuie sa grabeasca constructia infrastructurii pentru receptia gazelor prin gazoductul care va traversa Turcia. "UE nu crede ca Moscova va proceda astfel si ca la sfarstiul anului 2020 va fi semnat un nou contract cu Ucraina", a apreciat analistul Konstantin Simonov, presedintele Fondului national pentru securitate nationala.

In opinia expertului, declarand ca "Rusia poate lua o pauza", Miller a dat de inteles ca Gazprom este dispus sa piarda bani, dar sa puna capat tranzitului prin Ucraina.