Zeci de mii de filipinezi s-au refugiat în adăposturi publice marţi dimineaţa, la sosirea taifunului Bopha, cel mai puternic din acest an, relatează AFP, citat de Mediafax.

Peste 40.000 de persoane şi-au părăsit domiciliile de la malul mării, de pe cursuri de apă, expuse unor inundaţii, şi din zone ameninţate de alunecări de teren.

Potrivit agenţiei meteorologice, Bopha a atins uscatul marţi în partea de est a insulei Mindanao (sud), cu rafale de vânt de până la 210 kilometri pe oră şi ploi puternice.

Traficul aerian şi maritim a fost suspendat, iar şcolile au fost închise.

Centrul comercial din Cagayan de Oro, unul dintre principalele oraşe de pe Mindanao, a fost inundat după ce râuri din apropiere s-au revărsat.

Preşedintele filipinez Benigno Aquino a îndemnat la prudenţă, luni seara. "Potenţialul de distrugere (al Bopha) nu trebuie să fie luat cu uşurinţă. Este vorba despre cel mai puternic taifun care ne loveşte ţara în 2012", a declarat el.

Filipinele sunt afectate de aproximativ 20 de furtuni sau taifunuri majore în fiecare an, majoritatea în sezonul ploios în perioada iunie-octombrie. Bopha este al 16-lea din acest an.

În august, inundaţii produse de o serie de furtuni s-au soldat cu aproximativ 100 de morţi şi peste un milion de sinistraţi.

În 2011, 29 de taifunuri s-au soldat cu moartea a 1.500 de persoane şi au afectat în diverse grade aproape 10 la sută din populaţia de 90 de milioane de locuitori ai ţării, conform guvernului.