Citand surse oficiale, publicatia noteaza ca noua masina va fi dotata cu mijloace de comunicatii capabile sa asigure un flux stabil de informatii si o legatura constanta cu fortele strategice si conducerea tarii. Tancul are o automonie de minim 36 de ore in conditii de radiatii puternice.

„Echipajul si pasagerii au toate conditiile asigurate pentru a nu fii nevoiti sa iasa afara. Masina dispune de chiuveta, toaleta, ba chiar de un loc de odihna. Tot ce se intampla in mediul inconjurator este inregistrat de camerele dispuse in exteriorul tancului si afisat pe ecrane”, au explicat interlocutorii ziarului rus.

Reprezentanti ai industriei apararii au explicat ca, in prezent, pentru astfel de operatiuni de evacuare a inaltilor responsabili ai statului sunt prevazut tancurile sovietice Lagoda, care au imbatranit insa. „Aceste masini au fost construite pe baza bancului T-80 in anii 1980. Masina a fost testata in timpul operatiunilor de evacuare din Cernobil. Ladoga a fost singura masina capabila sa se apropie de reactorul distrus de explozie, fara ca echipajul sa fie supus vreunui risc”, au precizat respectivele surse.

S-a optat pentru T-80 din cauza motorului pe gaze, celelalte tancuri folosind motoare diesel care se infunda rapid in conditii de praf radiactiv, transformandu-se, astfel, intr-o sursa de contaminare. Dar toate dotarile interioare, incepand cu mijloacele de filtrare a aerului, sistemele de supraveghere video si instalatiile de comunicare radio sunt vechi, adevarate exponate de muzeu.