Leopard a castigat batalia tancurilor de lupta de la Doha in fata Leclerc. Ceea ce nu este o surpriza, de altfel. Pentru ca propunerea franceza de a vinde 40 de Leclerc fabricate de Nexter nu a fost solutia privilegiata de Qatar, care a preferat Leopard-2, construit de Krauss-Maffei. Contractul semnat de grupul german cu emiratul prevede, de asemenea, furnizarea de servicii si materiale anexe, care vor permite armatei qatareze sa se modernizeze.

Din totalul convenit sa fie livrat, 62 de blindate sunt vehicule tip Leopard-2, principalul tanc de asalt al germanilor. Restul de 24 sunt obuziere blindate PzH 2000. Contractul este in discutie de mai multi ani. In iulie 2012, presa germana scria despre 200 de tancuri dorite de Qatar. Dar toate detaliile au fost, se pare, transate, la intalnirea de marti, de la Berlin, a cancelarului Angela Merkel cu premierul Qatarului, Hamad ben Jassem al-Thani.

Tancurile livrate de Krauss-Maffei vor inlocui, treptat, blindatele franceze AMX-30 si AMX-10P si pe cele sud-africate, aflate acum in dotarea Qatarului, a precizat intreprinderea germana. Totusi, francezii de la Nexter nu se lasa. Societatea publica a venit cu alta oferta pentru intreaga sa gama de produse: vehiculul blindat Aravis, tunul autotractat Ceasar si masina blindata lupta a infanteriei. Totul pentru echiparea unei brigazi a armatei din Qatar.