Washingtonul a afirmat vineri că Rusia a furnizat insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei tancuri şi lansatoare de rachete, material care ar fi traversat, in ultimele zile, frontierea dintre cele două ţări.

Cu siguranta, "Rusia va sustine că aceste tancuri au fost capturate de la forţele ucrainene, dar nicio unitate ucraineană de tancuri nu operează în zonă. Suntem convinşi că respectivele tancuri vin din Rusia", a declarat  purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Marie Harf.

Venind in completare, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a aratat preocupat de informaţii potrivit cărora grupările proruse din Ucraina se dotează cu "arme grele provenind din Rusia, inclusiv tancuri". "Dacă aceste informaţii se vor confirma, ar fi o escaladare gravă a crizei din estul Ucrainei", a avertizat el.

Interesant este ca problema tancurilor a fost discutata telefonic, joi seara, de presedintele Vladimir Putin cu omologul sau de la Kiev, Petro Porosenko, acesta din urma convocand, imediat dupa incheierea convorbirii, o intalnire de urgenta cu sefii strucurilor de forta. "Militarii ucraineni au preluat controlul asupra unei portiuni de frontiera de 100 de kilometri, luptand chiar si cu tancuri", a anuntat, ulterior, biroul de presa al presedintiei de la Kiev.

Vineri insa in zona si-au facut aparitia alte tancuri, dar care au traversat frontiera spre Rusia de aceasta data. Iesind rapid la rampa, partea rusa a declarat ca este vorba de tehnica de lupta ucraineana. A urmat, fireste, nota de protest adresata Kievului de Ministerul rus de externe.

In acest context, ministerul apararii de la Kiev a anuntat ca insurgentii prorusi au doborat, la Lugansk, un avion militar cu 49 de oameni la bord. "Avionul, in Il-76, transporta personal al armatei, tehnica de lupta, munitii si alimente", a precizat comunicatul emis de institutia mentionata. Documentul nu mentioneaza numarul victimelor.

Intre timp, pe frontul gazelor naturale, autoritatile de la Kiev au venit cu o noua propunere de pret pentru carburantul livrat de Gazaprom, o cifra inferioara cu 60 de dolari tarifului cerut de Moscova (385 dolari/1000 de metri cubi), dar superioara celui dorit de Ucraina (268,5 dolari). Se asteapta raspusul Rusiei, care, prin vocea directorului Gazprom, Aleksei Miller, a amanat pana luni dimineata ultimatumul dat Kievului, subliniind ca, pana nu se va plati o parte din datoria la gaze, nu se pune problema unei intrevederi cu responsabili ucraineni.