Tăriceanu a apreciat că termenele propuse în proiectul de lege sunt "extraordinar de lungi", motiv pentru care parlamentarii PNL susţin reducerea acestora şi înfiinţarea unui Fond Proprietatea 2.

"Necesitatea absolută a scurtării acestor termene în aşa fel încât să ne încadrăm aş spune într-un orizont de timp rezonabil, şi acest orizont de timp pe care îl propunem este de cinci ani. Apoi soluţionarea pe diferite etaje a problemelor, plecând de la principiul retrocedărilor în natură, care trebuie să fie principiul prevalent, această retrocedare în natură trebuie să fie bazată pe evaluarea dosarelor aşa cum este prevăzută în proiectul de lege, dar nu mai mult de doi ani - spre deosebire de termenul iniţial de trei ani - urmând ca în al treilea an să se facă organizarea licitaţiilor din fondul naţional de imobile, pentru cei care nu au putut să-şi recapete proprietăţile în natură", a susţinut Tăriceanu.

Fostul premier a susţinut că, în situaţia în care la licitaţiile naţionale cei care deţin puncte nu vor putea să obţină o despăgubire din Fondul Naţional de Imobile, aceştia vor obţine acţiuni la Fondul Proprietatea 2, care va fi compus dintr-o serie de active ale statului.

Tăriceanu a menţionat că întreg procesul privind despăgubirile ar urma să se încadreze în termenul de cinci ani, în aşa fel încât problema restituirii proprietăţilor să fie închisă.

Parlamentarii PNL a avut luni o discuţie cu privire la punctele pentru revizuirea Constituţiei, dar şi a formei în care va fi promovată prin angajarea răspunderii legea care să rezolve situaţia despăgubirilor şi retrocedărilor imobilelor naţionalizate.

Guvernul intenţionează ca angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate să aibă loc la 19 martie, a anunţat miercuri premierul Victor Ponta.