Guvernele europene vor să reducă deficitele bugetare şi îşi îndreaptă atenţia către multinaţionale din SUA, în special asupra unor giganţi ai Internetului cum sunt Google şi Amazon, care plătesc taxe mici sau deloc în Europa, chiar dacă obţin în regiune venituri de ordinul miliardelor de dolari.


Google a raportat anul trecut venituri de peste 4 miliarde de dolari în Marea Britanie, unde a plătit taxe de numai 10 milioane de dolari, iar autorităţile fiscale, parlamentari şi concurenţi ai companiei în Europa consideră că este incorect, relatează New York Times."De ce manipulaţi conturile astfel încât să nu plătiţi taxe pe profit în Marea Britanie?", i-a întrebat Margaret Hodge, membru în Parlamentul britanic, pe reprezentanţi ai Google, Amazob şi Starbucks, într-o audiere care a avut loc săptămâna trecută.

În Franţa, fiscul a mers mai departe. Amazon a fost informată că are de plătit taxe şi penalităţi legate de "împărţirea veniturilor între jurisdicţii străine" în perioada 2006-2010. Şi alte companii, între care Google, se află în vizorul autorităţilor franceze. "Chiar dacă Internetul este o zonă a libertăţii, nu trebuie să fie una în afara legii. Regulile fiscale trebuie să poată fi aplicate şi acestor activităţi", a declarat Najat Vallaud-Belkacem, purtător de cuvânt al guvernului francez.

Google, Amazon, Starbucks şi alte companii aflate în atenţia autorităţilor fiscale susţin că nu fac nimic incorect. Ele folosesc strategii complexe de contabilitate pentru a exploata diferenţele naţionale între nivelurile de impozitare, care variază între sub 10% şi peste 30%. Google, de exemplu, înregistrează majoritatea veniturilor internaţionale la sediul central din Irlanda, unde impozitul pe profit este de 12,5%. În Europa, clienţii care cumpără publicitate, principala sursă de venit a Google, semnează contracte cu subsidiara companiei din Irlanda, mai degrabă decât cu filialele locale.

În final, Google plăteşte în Irlanda taxe care reprezintă o fracţiune din miliardele de euro rulate prin biroul din Dublin, pentru că foloseşte o serie de metode, inclusiv plata de redevenţe către o divizie din Bermude. Astfel, Google a raportat Comisiei pentru bursă şi valori mobiliare din SUA vânzări de peste 4 miliarde de dolari în Marea Britanie anul trecut. În Marea Britanie a raportat însă venituri de numai 396 milioane de lire sterline (629 milioane dolari). Google a declarat un profit de 31 milioane de lire sterline în Marea Britanie, rezultând un impozit de 6 milioane de lire.

"Plătim taxele pe care trebuie să le plătim în fiecare ţară în care operăm", a declarat Matt Brittin, vicepreşedinte al Google pentru Europa de Nord şi Centrală, la audierea din Parlamentul britanic. Hodge, preşedinta comitetului pentru finanţe publice, a recunoscut că Google, Amazon şi Starbucks respectă probabil legea. "Nu vă acuzăm că încălcaţi legea, vă acuzăm că sunteţi imorali", a spus Hodge. În Franţa, miza este mai mare decât moralitatea. Andrew Cecil, director pentru politici publice în Europa al Amazon, a confirmat că grupul a primit o notă de plată de 252 de milioane de dolari din partea fiscului francez. El a spus că Amazon contestă solicitarea.

Amazon, cu sediul central din Europa în Luxemburg, o altă ţară cu fiscalitate redusă, a raportat pentru anul trecut venituri de 9,1 miliarde de euro în regiune. Profitul net a fost de 20 de milioane de euro, iar impozitul plătit de 8 milioane de euro, a spus Cecil. El a precizat în timpul audierii în Parlamentul de la Londra că atunci când clienţii europeni cumpără cărţi de la Amazon, le cumpără de la entitatea înregistrată în Luxemburg şi nu de la subsidiarele locale. Presa franceză a relatat că autorităţile fiscale din această ţară vor să obţină taxe restante şi penalităţi de la Google în valoare de 1,7 miliarde de euro.