Prinsă între o economie ce încă agonizează şi o lipsă acută de lichiditate, bursa românească a intrat în 2013 cu aceeaşi dorinţă de a convinge, după ce a dezamăgit din nou, anul trecut. Avansul de aproape 19% al indicelui BET sau creşterea de 31% a indicelui BET-FI nu au reuşit să şteargă cu buretele lipsa listărilor promise sau scandalurile ce au afectat credibilitatea pieţei locale de capital. Faptul că bursa continuă să aibă un potenţial foarte ridicat de creştere reprezintă un  stimulent pentru investitori, însă pentru atingerea acestuia trebuie luate o serie de măsuri ce au fost ocolite până acum. Asumarea lor, de multe ori politică, poate fi povestea de succes a lui 2013. Până când aceste planuri vor căpăta formă, investitorii trebuie să depăşească o serie de metehne cu care s-au obişnuit şi care formează tabloul pieţei româneşti de capital.

CE SPUN SPECIALIŞTII:

2013 – încă un an al dezamăgirilor?
Igor Popov, Equity Analyst/SSIF Broker

Există perioade economice caracterizate prin declin şi încetinirea activităţii financiare şi există perioade de revenire. Avem nefericirea să trecem printr-o criză mai prelungită, cu implicaţii grave pentru activitatea bursieră, însă considerăm că, mai devreme sau mai târziu, va creşte şi interesul pentru bursă.
Până atunci însă piaţa se restrânge, iar actorii care nu mai rezistă sau nu vor să reziste ies din piaţă (ING, Unicredit etc.). Precedentele istorice ne spun că economia îşi reia ciclul de creştere, iar atunci când economia reală se va revigora, va beneficia şi bursa, vor veni şi investiţiile. Totuşi, există foarte multe măsuri şi reforme care ar trebui implementate de către autorităţi şi mediul privat, astfel încât să accelerăm revenirea interesului pentru bursă. Pe termen scurt, acesta este dat de noile listări ale companiilor de stat care au fost amânate şi care ar putea impulsiona activitatea bursieră.
Capitalizarea bursieră raportată la Produsul Intern Brut este de 4-5 ori mai mică decât media din Uniunea Europeană. Deci, există loc de creştere, iar prin listări de companii putem reduce cât de cât decalajul major dintre bursa locală şi cele dezvoltate.

Top 5 măsuri pentru revigorarea pieţei
Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst/SSIF Broker

Piaţa internă de capital traversează cel mai dificil moment de la redeschiderea de după regimul comunist.
În opinia mea, sunt necesare o serie de măsuri de reformă structurală, care să vizeze atât latura cererii, dar şi a ofertei pe piaţa de la Bucureşti. Ca principale 5 măsuri pentru dezvoltarea pieţei interne de capital, aş menţiona următoarele:
1. o participare mai activă a fondurilor interne de investiţii şi atragerea de fonduri străine de investiţii;
2. orientarea unei părţi din depozitele bancare către investiţii pe piaţa internă de capital, prin acţiuni de promovare a fenomenului bursier - o politică mai agresivă a brokerilor;
3. curăţenia la nivelul ofertei (emitenţi), pentru creşterea calitativă a acesteia;
4. noi listări;
5. statul ar putea crea un fond de investiţii naţional sau fonduri sectoriale de investiţii, iar o parte dintre acestea să fie orientate către piaţă internă de capital (prin investiţii directe în companii, pe sectoare).

Care sunt companiile/titlurile care ar putea dinamiza bursa?
Gabriel Necula, Alpha Finance

Printre companiile care pot asigură o dinamizare a bursei se regăsesc în special blue chips-urile: SIF-uri, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, BRD, Banca Transilvania, Transgaz, Transelectrica, Antibiotice sau Biofarm.
Bineînţeles, evoluţia acestor companii va depinde şi de evoluţia economică a României, care determină starea generală a investitorilor. Pe lângă acestea, se regăsesc şi companiile Romgaz sau Hidroelectrica, care ar aduce acel suflu nou pieţei de capital, dacă se vor lista.

Simion Tihon, Prime Transaction
Băncile atrag din ce în ce mai mult capital, semn că spre investiţii se îndreaptă din ce în ce mai puţini bani. În altă ordine de idei, statul se împrumută din pieţele externe, oferind randamente în unele cazuri de peste 7%. Cred că cei care îşi ţin acum banii în depozite bancare şi care obţin dobânzi din ce în ce mai mici ar fi dispuşi să finanţeze statul în schimbul unor randamente superioare. Iar dacă acest lucru ar fi făcut prin bursă, piaţă de capital locală ar avea o şansă de revitalizare. O parte din aceşti bani s-ar îndrepta şi spre acţiuni în momentul în care oamenii vor identifica oportunităţi pe piaţă, din simplul motiv că ar fi mai aproape de piaţa bursieră.

Schimbare de poli: va atrage Sibex atenţia investitorilor, în detrimentul BVB?
Gabriel Necula, Alpha Finance

Nu cred că bursa de la Sibiu va putea să o înlocuiască pe cea de la Bucureşti, fiind o bursă construită pe alte fundamente şi neavând emitenţi care să atragă investitori importanţi. SIBEX este o bursă axată în special pe instrumente financiare derivate şi cred că se poate dezvolta pe aceste produse în continuare.
Desigur, rămâne în continuare în discuţie o fuziune între BVB şi SIBEX pentru crearea unei burse româneşti puternice.

Cea mai importantă măsură pentru redresarea pieţei de capital
Simion Tihon, Prime Transaction

Listarea Fondului Proprietatea a dat o gură de oxigen bursei. Oare cum ar fi arătat ultimii doi ani fără această listare? Chiar dacă acţiunile FP sunt constant liderul din topul lichidităţii, efectul tinde a se pierde. Mergând pe această idee, primul impuls este să ne gândim la noi listări şi, în contextul discuţiilor de anul acesta, statul pare să fie cel care poate oferi un răspuns. Pachetele de acţiuni ce au fost anunţate că vor fi scoase la vânzare de către stat sunt o şansă de a aduce o nouă dinamică bursei, dar acest lucru nu poate reprezenta un scop în sine pentru stat.

Gabriel Necula, Alpha Finance
Bursa de Valori încearcă să îşi găsească direcţia, dar fără noi companii listate care să crească atractivitatea nu cred că se vor produce schimbări majore în 2013. Din fericire, sunt câteva companii pe care le aşteptăm pe bursă în cursul anului 2013 şi care vor atrage noi investitori, atât locali, cât şi internaţionali.
Pentru ca bursa să redevină atractivă în viziunea investitorilor este necesar să îşi crească numărul de companii listate şi să diversifice sectoarele oferite pentru investiţii. În momentul în care vom avea câteva IPO-uri importante, vom vedea creşterea apetitului investitorilor şi creşterea lichidităţii.

Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC)
Nu pot să ofer o „reţetă” magică în ceea ce priveşte măsurile ce trebuie luate pentru stimularea bursei, dar cred că o serie de sublinieri se impun. Toţi jucătorii importanţi trebuie să înţeleagă că bursa se va dezvolta în contextul unei gândiri pe termen lung, cu beneficii pentru toate părţile implicate, inclusiv pentru stat. Nu în ultimul rând, ne trebuie un cadru fiscal care să stimuleze apetitul investiţional, pentru că în momentul de faţă există, de exemplu, o serie de obstacole birocratice de natură să inhibe aceste iniţiative. În egală măsură, bursa trebuie să atragă acum noi emitenţi, iar principalii actori ai acestei pieţe (CNVM, BVB, brokeri etc.) trebuie să înveţe să coopereze mai eficient decât au făcut-o până acum.

Top 10 cele mai performante burse din lume:

1. Venezuela IBC 302,80%
2. Turcia XU100 53,3%
3. Egipt EGX 30 49,6%
4. Pakistan KSE 49,3%
5. Kenya NSE 39,3%
6. Estonia Tallinn OMX 38,2%
7. Thailanda SET 35,8%
8. Laos Compozit 35,1%
9. Nigerian Stock Exchange 34,4%
10. Filipine PSE 33%