Coreea de Sud: asfaltul care incarca baterii
Coreea de Sud experimenteaza in orasul Gumi un nou tip de “imbracaminte” pentru sosele, capabila sa incarce bateriile vehiculelor electrice. Autovehiculele nu vor mai fi nevoite sa opreasca pentru alimentare si vor fi echipate cu baterii mai usoare si mai mici. Proiectul este destinat in primul rand transportului in comun, costul pentru masinile particulare fiind prea mare. Aceasta tehnologie, dezvoltata de Institutul crean pentru stiinta si tehnologii avansate, utilizeaza campul electromagnetic generat de cablurile electrice care traverseaza soseaua.

Exoscheletul, o armura avansata
Societatea japoneza Cyberdyne, care a imprumutat numele sau de la intreprinderea care a creat sistemul informatic Skynet in Terminator, a pus la punct un exoschelet. Este un fel de schelet exterior sau armura robotizata purtata de un om si care permite fuzionarea capacitatilor acestuia cu cele ale masinii. Aparatul capteaza intentiile de miscare (prin impulsurile electrice ale nervilor) si le transmite sistemului, care multiplica energia folosita pentru efectuarea respectivei miscari. Concret, masina poate fi utilizare ca mijloc de reeducare, pentru persoanele cu handicat sau pentru realizarea unor misiuni fizice dificile. In cazuri de paralizie totala, exoscheletul se poate misca in mod autonom.

Hyperloop, transportul viitorului
De la San Francisco la Los Angeles, in numai 30 de minute? Este un proiect aproape nebunesc imaginat de echipele de specialisti ale miliardarului Elon Musk, fondatorul societatii de transport spatial Space X. Ideea lor, Hyperloop, rezida intr-o capsula inchisa ermetic, propulsata in interiorulunui tub pa baza de presiune. Construirea unei linii de la San Francisco la Los Angeles ar costa 6 miliarde de dolari. Pentru moment, exista numai desenele. Cu toate acestea, Elon Musk intentioneaza sa puna la punct un prototip, inainte de a incredinta proiectul altei societati.

Avion electric supersonic
Este un proiect lansat tot de Elon Musk, a carui companie a intrat in istorie pentru ca a fost prima care a realizat cuplarea unui aparat spatial la Statia Spatiala Internationala. De data aceasta este vorba de avioane de transport echipate cu dispozitive electrice de forta, in stare sa dezvolte o viteza mai mare decat cea a sunetului. Avioane care, pentru aterizare si decolare, nu au nevoie de piste speciale. Acest proiect ar putea deveni un tip unic de transport al viitorului. “Daca nimeni nu va dori sa construiasca un asemenea avion, il voi construi eu”, a promis Musk.