"Am transmis Ministerului nostru de Externe ca doresc sa ma intalnesc personal cu domnul Putin. Nu a existat pănă acum un răspuns", a spus Erdogan pe aeroportul din Istanbul, înainte de a plecaîntr-un turneu în America Latină.

Totodata, presedintele turc a lansat un avertisment Kremlinului, subliniind ca, "va trebui să-și asume consecințele dacă va continuă cu astfel de încălcări ale drepturilor suverane ale Turciei", care "nu aduc niciun beneficiu nici Federației Ruse, nici relațiilor NATO-Rusia, nici păcii regionale sau globale".

Anterior, NATO a cerut Moscovei să-i respecte integral spațiul aerian, după ce Turcia, care este membră a Alianței Nord-Atlantice, a acuzat Rusia de o nouă încălcare a spațiului său aerian.

"Un avion rus de luptă a încălcat spațiul aerian turc, în pofida repetatelor avertismente ale autorităților turce. Incidentele precedente au arătat cât de periculos este un astfel de comportament", a afirmat, într-un comunicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Fac apel la Rusia să acționeze de manieră responsabilă și să respecte integral spațiul aerian al NATO", adaugă șeful Alianței Nord-Atlantice.

"Rusia trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că astfel de încălcări nu se mai produc", a subliniat comunicatul. Cu cateva ore inainte, ambasadarul rus a fost convocat la ministerul de externe al Turciei, unde i s-a adus la cunostinta pozitia Ankarei in legatura cu noul incident.

"Subliniem încă o dată că Rusia poartă întreaga responsabilitate a oricăror consecințe grave care ar putea decruge dintr-o astfel de atitudine iresponsabilă", a precizat ministerul, subliniind că Ankara cere Rusiei "să acționeze cu responsabilitate".

"Facem un apel clar către Federația Rusă să nu violeze spațiul aerian turc, care este și spațiul aerian al NATO". Avertismentul vine la două luni după ce un bombardier rus a fost doborât de aviația turcă deasupra frontierei siriene, provocând o gravă criză diplomatică între Moscova și Ankara, care au poziții divergente în conflictul din Siria.