"Mi se pare ciudat că Turcia vorbeste de sancţiuni, in conditiile in care noi avem motive clare să fim foarte supăraţi pentru cele întâmplate la sfârşitul săptămânii trecute", a afirmat premierul Rutte. Criza dintre Olanda şi Turcia a izbucnit dupa ce Haga a interzis ministrului de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, să aterizeze pe teritoriul ţarii pentru a participa la o adunare la Rotterdam şi a expulzat-o pe deţinătoarea portofoliului familiei, Fatma Betul Sayan Kaya.

Cei doi miniştrii erau asteptati la mitingurile organizate de diaspora turca si aveau misiunea de a promova "da" la referendumul privind întărirea prerogativelor prezidenţiale, care va fi organizat în Turcia pe 16 aprilie. Decizia Olandei a starnit furie la Ankara. Astfel, ambasadorului Olandei, aflat in concediu, i-a fost refuzata revenirea la post, atât timp cât Haga nu va îndeplini condiţiile puse de Turcia pentru rezolvarea crizei. Mai mult, pana cand "Olanda nu va repara greşelile comise, relaţiile la cel mai înalt nivel şi întâlnirile la nivel ministerial sunt suspendate".

Pe acest fundal, diplomatia turca a condamnat statele Uniunii Europene pentru apelul lansat autorităţilor de la Ankara, indemnate să dea dovadă de reţinere şi să evite declaraţii exagerate în conflictul diplomatic cu Olanda. Intr-un comunicat, institutia califica drept  "foarte grav" că ţările din UE s-au solidarizat cu Olanda în acest conflict, întrucât autorităţile de la Haga au încălcat, în opinia Ankarei, drepturile omului şi valorile europene.

In plus, ministerul turc de externe a acuzat UE că aplică în mod selectiv valorile democratice şi drepturile omului şi că apelurile la calm lansate de blocul comunitar nu au nicio valoare pentru Turcia.