Cat valoreaza amenintarile venite dintr-o tara pe cat de secreta, pe atat de provocatoare, precum Coreea de Nord? Ele trebuie luate in serios, chiar foarte in serios, dupa exemplul Statelor Unite, care a deplaseaza o intreaga panoplie de rachete de interceptare pentru a-i proteja pe „boys” stationati in Coreea de Sud, in Japonia, Guam si in Hawai. Pentru arsenalul balistic, fie si rustic, este departe de a fi inofensiv. Cu atat mai mult cu cat regimul nord-corean, care consacra apararii peste 30% din resursele sale, a beneficiat de importante transferuri tehnologii in ultimii ani.

Transferul tehnologiei sistemelor cu propulsie lichida a permis, se pare, Phenianului sa avanseze in programele sale”, estima, in 2010, Stephanie Delory, expert la Fundatia pentru studii strategice (FRS). Astfel, presupusa achizitie de la industriasii rusi, de SS-N-64, cu propulsoarele lor, au permis nord-coreenilor sa dispuna de sisteme cu raza medie de actiune mai evoluate (rachetele No Dong-B sau Musadan).

Gratie in special tehnologiilor chineze si ruse, dar si pakistaneze, Phenian a ajuns, in timp, sa dezvolte o serie de vectori operationali de tipul No Dong 1 si 2 cu propulsie lichida – un Scud marit, potrivit expertilor -, care au o raza de actiune de 1.300 kilometri si, respectiv, 1.500 kilometri, precum si o noua generatie, Musadan (propulsie lichida), care poate zbura 3.200 kilometri.

Anterior, nord-coreenii au dezvoltat trei versiuni de rachete Scud (B/C/D) sau Hwasong, cu raza de actiune de 300, 500 si 700 kilometri. In sfarsit, Phenian si-a completat arsenalul dezvoltand o gama de rachete cu raza medie Taepo Dong 1 (2.000 pana la 2.500 kilometri) si, posibil, o noua generatie, Taepo Dong 2 (3.200 pana la 3.850 kilometri). Aceasta versiune ar dispune de o propulsie solida.

Printre altele, Coreea de Nord a transportat o a doua racheta Musadan cu raza medie pe coasta de est a tarii, montata pe o lansatoare mobila de racheta, alimentand, astfel, temerea unui tir iminent care ar agrava o situatie si asa exploziva. „Potrivit datelor disponibile, armata nord-coreana dispune de 30 de lansatoare si mai multe sute de rachete balistice de tip SCUD-B, SCUD-C si No Dong”, estimau in 2011 Valerie Niquet si Bruno Gruselle, de la FRS.

In total, arsenalul balistici al Coreei de Nord s-ar ridica, conform estimarilor diferiti experti, de peste 1.000 de rachete. In aceste conditii, cu doua distrugatoare aflate in permanenta pe mare si cu posibilitatea de a deplasa un al treilea, daca situatia o cere, „Tokio ar trebui sa angajeze simultan o salva de No Dong (10-15 rachete, in functie de numarul de lansatoare), cu conditia de a dispune de timp real pentru a da alarma”, au precizat cei doi specialisti de la RFS.

Oricum, au adaugat ei, capacitatile navale (cel putin 400 interceptoare SM-3) si terestre (acelasi numar de interceptoare PAC-3), japonezii sunt suficient de dotati pentru a aplicarea unor strategii de angajare multipla. In plus, prezenta sistemelor americane Aegis intaresc apararea aeriana a Japoniei.