In schimb, premierul turc, Binali Yildirim, a avertizat că Ankara va lua 'cele mai dure contramăsuri' după acest incident. 'Am protestat în modul cel mai puternic faţă de această situaţie şi le-am transmis autorităţilor olandeze că vor exista contramăsuri dure (...) Vom răspunde pe măsură acestui comportament inacceptabil', a afirmat premierul Yildirim.

'Aşa-zişii noştri prieteni europeni, care nu scapa nici o ocazie sa vorbeasca despre democraţie, libertate de exprimare, drepturile omului, au rămas repetenţi în faţa acestui eveniment', a adăugat el, apreciind ca astfel de evenimente ajută Turcia să descopere cine îi sunt 'adevăraţii prieteni'. 'Este o experienta noua pentru noi, dar vrem sa fim partea mai prudentă. Dacă ei vor escalada situaţia, va trebui să răspundem, dar vom face tot ce depinde de noi pentru o dezescaladare', a afirmat, pe acest fundal, Rutte.

'Olanda nu se va lăsa şantajată', a insistat premierul, aflat în plină campanie electorală pentru legislativele de miercuri, 15 martie. Sondajele il plaseaza pe Rutte umăr la umăr cu liderul extremiştilor de dreapta, Geert Wilders.Seful guvernului olandez a calificat drept 'total inacceptabil' faptul că ministrul Kaya a ignorat solicitarea autorităţilor de a nu veni la Rotterdam.

'Prezenţa sa era indezirabilă', a explicat Rutte de ce poliţia olandeză a escortat-o pe Fatma Betül Sayan Kaya la frontiera cu Germania, de unde venise pentru a participa la o adunare de susţinere a referendumul din 16 aprilie privind întărirea prerogativelor preşedintelui turc. Intrunire la care era asteptat inclusiv ministrul turc de externe. Rutte a mai acuzat Ankara că vrea să-i trateze drept cetăţeni turci pe olandezii de origine turcă. 'Aceştia sunt cetăţeni olandezi, iar Olanda este o ţară mândră', a subliniat el.

Intre timp, ministerul de externe al Turciei a anunţat că, deocamdata, nu doreşte revenirea din concediu a ambasadorului Olandei. In plus, Cavusoglu a vorbit de sanctiuni economice si politice impotriva Olandei. "Este un scanda. Olanda nu respectă practicile diplomatice", a afirmat seful diplomatiei turce. "Nu vom negocia niciodata cu turcii sub astfel de ameninţări. Aşa că am decis (...) într-o teleconferinţă că este mai bine să nu vină", a venit explicatia premierului Rutte.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care contează pe diaspora pentru a obţine prin referendumul constituţional puteri sporite, a ameninţat, la randul lui, că va riposta. El a afirmat la un miting, la Istanbul, că liderii olandezi "sunt rămăşiţe ale nazismului. Sunt fascişti" şi i-a avertizat: "Puteţi să interziceţi ministrului nostru de externe să zboare, însă începând de acum să vedem cum vor mai ateriza