"Comunitatea turcă şi cetăţenii noştri au fost supuşi unor rele tratamente, în care metode inumane şi umilitoare au fost folosite, într-o intervenţie disproporţionată, contra unor oameni care îşi exercitau dreptul la adunare paşnică", sustine MAE in nota remisa oficialului olandez. Institutia a cerut ca partea olandeza sa prezinte scuze în scris pentru felul în care au fost trataţi diplomaţii turci şi ministrul turc al familiei.

Este a treia notificare inmanata, incepand de sâmbătă, însărcinatului cu afaceri al ambasadei, seful misiunii fiind în vacanţă, iar Ankara a anunţat că ar prefera ca acesta să nu se întoarcă prea curând la post. Duminică, forţele de ordine au folosit câini şi tunuri cu apă pentru a dispersa cele cateva sute de persoane care au manifestat în faţa consulatului de la Rotterdam. Unii dintre protestatari au aruncat cu sticle şi pietre, iar câţiva au fost bătuţi de poliţişti.

Incidentele au avut loc în contextul în care în autorităţile olandeze nu i-au permis ministrul turc pentru probleme sociale şi familie, Fatma Betul Sayan Kaya, să participe duminică la un miting al turcilor din Olanda, pentru a promova modificările constituţionale supuse unui referendum în Turcia în data de 16 aprilie. Vineri, Olanda a interzis aterizarea la Rotterdam a ministrului de externe turc, Mevlut Cavusoglu.

In acest context, autorităţile de la Haga şi-a sfătuit cetăţenii aflaţi în Turcia să dea dovadă de prudenţă. "Fiţi vigilenţi, evitaţi adunările publice şi zonele intens frecventate", se arată în anunţul postat pe site-ul ministerului olandez de externe. .

Pe acest fundal, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a indemnat la ratiune. ''O dezbaterea solidă constituie esenţa democraţiei - dar la fel este şi respectul reciproc. De aceea, încurajez toţi aliaţii să manifeste respect reciproc, să dea dovadă de calm şi să aibă o abordare moderată pentru a contribui la detensionarea situaţiei'', a spus Stoltenberg.

Turcia va organiza la 16 aprilie un referendum cu privire la reforma constituţională prin care se vor extinde prerogativele preşedintelui ţării. Guvernul mizează mult pe mitingurile prevăzute în ţări vest-europene pentru a convinge diaspora turcă din Europa să voteze în favoarea consultarii populare. În Germania trăieşte cea mai importantă comunitate turcă din lume. Aceste adunări politice au cauzat însă o gravă criză diplomatică între Ankara, pe de o parte şi Berlin şi Haga, de cealaltă parte.

De la începutul lunii martie, mai multe oraşe germane au anulat mitinguri electorale în cursul cărora reponsabili politici turci urmau să ia cuvântul, provocând furia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a calificat aceste anulări drept 'practici naziste'.