Beijingul şi-a exprimat repetate randuri opoziţia faţă de amplasarea sistemului antirachetă THAAD, estimând că radarul său puternic ar putea afecta propria securitate a Chinei şi că nu va contribui la reducerea tensiunilor în Peninsula Coreeană.  Merita amintit ca SUA şi Coreea de Sud au încheiat în iulie 2016 un acord de instalare a sistemului antirachetă după o altă serie de teste cu rachete şi încercări nucleare ale regimului de la Phenian.

In acest context, agentia oficiala de presa nord-coreeana KCNA, a venit cu precizare, subliniind ca tirul de patru rachete balistice efectuat în direcţia Japoniei a fost un exerciţiu în vederea lovirii bazelor americane în Japonia, în caz de necesitate. Manevra a fost supervizata personal de presedintele nord-coreean, Kim Jong-Un.

Potrivit KCNA, unitatea de artilerie mobilizată pentru acest tir, Hwasong, "are drept obiectiv să lovească bazele militare ale agresorului imperialist american în Japonia în caz de necesitate". Agentia a adaugat ca liderul Kim a descris cele patru rachete ca fiind "atât de precise încât semănau cu avioane care fac acrobaţii aeriene în formaţie".

Trei dintre cele patru rachete lansate luni au căzut în apele teritoriale japoneze. În urma acestor tiruri, Japonia şi SUA au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, programată pentru miercuri. Rezoluţiile Consiliului interzic în mod normal Coreii de Nord orice utilizare a tehnologiei rachetelor balistice. Dar cele şase valuri de sancţiuni aplicate de ONU de la primul test nuclear nord-coreean în 2006 nu au avut niciun efect asupra hotărârii regimului de la Phenian de a se dota cu ceea ce el califică drept arme defensive.Aceste tiruri de rachete de luni par să fie răspunsul Phenianului la începerea manevrelor militare anuale ale Coreii de Sud şi ale SUA săptămâna trecută, cand Kim Jong-Un a cerut atunci forţelor sale armate "să fie în alertă maximă în faţa situaţiei dramatice în curs, în care un război adevărat poate izbucni în orice moment".