Lovitura de stat din Turcia a esuat dupa o noapte sangeroasa, cand, la un moment dat, s-a creat impresia ca pucistii, care au folosit in actiunea lor avioane de vanatoare si tancuri, reusisera chiar sa puna mana la putere. Cine a incercat sa darame regimul Erdogan? Nu este inca foarte clar. Oricum, au fost arestati  aproape 100 de ofiteri, in special din cadrul jandarmeriei turce si al fortelor aeriene.

Agentia turca Anadolu a evocat inclusiv numele colonelului Yurdaku Akkus, care s-a predat. La randul sau, presedintele Erdogan, care a promis ca vinovatii vor fi pedepsiti si a vorbit despre o rascoala, l-a acuzat pe principalul sau inamic Fethullah Gulen, aflat in exil in Statele Unite, dar care a negat vehement orice implicare.

Totusi, situatia ramane confuza si extrem de incordata la Ankara si Istanbul. Presa locala sustine ca sustinatorii pucistilor detin cateva elicoptere militare, dar fortele guvernamentale sunt pregatite sa le doboare. In acelasi timp, un inalt functionar turc a precizat ca au fost inlaturati din functii cinci generali si 29 de locotenenti. Oricum, intr-o declaratie trimisa agentiei Reuters pe e-mail, simpatizantii pucistilor au anuntat ca vor continua lupta.

Ce anume a determinat aceasta tentativa de lovitura de stat in Turcia, un membru cheie al NATO si jucator important in regiunea Marii Negre? Expertii internationali vorbesc despre nemultumirile acumulate in randul militarilor fata de politica externa a presedintelui Erdogan. Deterioarea relatiilor cu Israel si Rusia, schimbarile de pozitii in cazul Siriei, gazduirea pe teritoriul tarii a mii de refugiati, etc.

"Cei care s-au rasculat si au iesit cu tancurile pe strazi vor fi capturati, pentru ca aceste tancuri nu le apartin", a spus Erdogan pe aeroportul Ataturk, la cateva ore dupa ce se zvonise ca s-ar fi refugiat in Germania. El le-a multimit miilor de turci care au raspuns apelului lui, coborand in strada pentru a-i impiedica pe pucisti sa-si duca planurile la bun sfarsit.